NAPITAK OD PRIRODE DAR

Čaj od bosiljka se koristi za ublažavanje infekcija i upalnih procesa u organizmu.

Čaj od bosiljka sadrži kamfor, mineralne soli, biljna vlakna, eterična ulja i mnoge druge korisne materije. Osim toga, obiluje vitaminima A, K, C i B6, a od minerala sadrži magnezijum, mangan, kalijum i gvožđe.

čaj od bosiljka

Ima zaista mnogo lekovitih dejstava, a najvažnija su:

– protiv bolova u mišićima
– prevencija bolesti organa za varenje
– kod bolesti bubrega, mokraćne bešike i kod problema sa mokrenjem
– protiv nesanice i hroničnog umora, glavobolje
– kod prehlada, gripa, bronhitisa, astme
– kod problema sa kožnim bolestima
– zaustavlja razne infekcije

Kašalj

Čaj od bosiljka je pogodan za probleme sa disajnim ogranima, kašljem i izbacivanjem sluzi. Zapaljenje disajnih organa dovodi do kašlja, koji često može da bude uporan i neprijatan.

Ovaj čaj može da očisti bronhije i pomogne u izbacivanju sluzi koja nadražuje disajne kanale. Dakle, ovaj čaj umiruje kašalj i postepeno, njegovim redovnim korišćenjem, dolazi do prestanka kašlja.

Sinusi – inhalacija

Većina ljudi često ima problema sa kijavicom, sinusima i zapušenim nosem, bilo da je reč o alergijskoj reakciji ili nekom zapaljenskom procesu.

Čaj od bosiljka se uspešno primenjuje za inhalaciju, i to na sledeći način:

Dve supene kašike sušenog bosiljka staviti u litar ključale vode i ostaviti 5 minuta da odstoji poklopljeno. Nakon toga, počnite da se inhalirate tako što ćete staviti lice u položaj iznad posude sa čajem, prekriti glavu peškirom i duboko udisati.

Odrasli mogu da se inhaliraju i nekoliko minuta, a deca samo 2-3 minuta. Postupak je dovoljno ponoviti dva puta u toku dana.

Izvor: Vijesti.ba