Savršeno okrečeni zidovi su jedini prihvatljiv rezultat nakon završetka molerskih radova, ali to neće zavisi isključivo od tehnike koja se izvodi ili veštine molera. Na krajnji izgled i kvalitet radova jako puno utiče materijal i boje koje se koriste, ali i adekvatna priprema zida pre početka radova. Samo se tako može obezbediti odličan izgled svaki put.

Na tržištu postoje različite vrste boja za unutrašnje prostorije, ali i materijala za saniranje problema kao što je glet masa, fungicidi i drugi, slični premazi pa se pravom kombinacijom postiže i efikasno uređenje i trajno rešavanje problema.

Glet masa –saniranje manjih problema ili pokrivanje većih površina

Gletovani zidovi se lakše boje, zahtevaju nanošenje manje količine boje i lakše postižu željeni efekat.

Glet mase se u građevinarstvu koristi kao završni postupak za ravnanje zidova i kada se jednom nanese zid trajno ostaje gladak i ravan, bez nesavršenosti. On je tada spreman za nanošenje svih vrsta boja, premaza i dekorativnih tehnika koje će izgledati bolje na glatkom zidu nego na onom koji ima promene.

Iako se sa njom pokrivaju čitave zidne i plafonske površine, glet masa se koristi i za sanaciju manjih oštećenja koja neminovno nastaju na zidovima.

Pukotine, udubljenja, rupe od eksera, jako prljave fleke… Ove i slične promene se ne mogu kamuflirati pa je potrebno sa zida skinuti sav oštećeni materijal, sastaviti glet masu i ravnomerno popuniti obrađeni deo. Nakon sušenja moler će skinuti višak mase i zid je spreman za bojenje, bez ikakvih tragova da je tu bio neki problem.

Drugi premazi su takođe važni i najčešće se koriste za uništavanje buđi i gljivica usled većeg kondeza u zidovima pa se u kombinaciji sa specijalnim bojama i na ovaj način trajno rešava problem, a okrečeni zidovi izgledaju mnogog lepše.

Odaberite pravu vrstu boje za zidove

Da bi boja izgledala savršeno, nakon pripreme zida sledi važan korak, a to je pravilan odabir vrste boje za zidove. Ona ima može biti poludisperzivna, disperzivna ili akrilna boja.

Poludisperzivne boje za zidove nisu otporne na vodu i kvašenje, najjeftinije su, a zidovi se ne mogu čistiti vlažnom krpom što skraćuje period upotrebe. Računajte da ćete morati da češće bojite zidove pa razmislite o isplativosti i mestu gde bi ovakve boje bile najbolje.

Disperzivne boje se koriste i za spoljašnje molerske radove, otporne su na vodu pa se zid može čistiti što je velika prednost. Nešto su skuplje, ali će svakako duže trajati i duže izgledati savršeno.

Akrilne boje su najskuplje, ali su i paropropusne i otporne na vodu pa ih je najbolje  koriste zajedno sa drugim vrstama i za posebne namene. Mudrom kombinacijom se može uštedeti i dobiti odlična pokrivna moć u svakoj prostoriji.

I kao što sastav boje obezbeđuje njenu trajnost i lep izgled duže vremena, tako će izbor nijanse oplemeniti svaki prostor i učiniti da se svaka zamisao o uređenju pretvori u stvarnost. Ovde na scenu stupa vaš osećaj za estetiku pa da birajte među desetinama vrsta i pronađite ono što se vama čini lepo. Kvalitetne boje će doneti savršen izgled i rezultat koji će duže biti savršen.

Možete koristiti i neke od dekorativnih boja za zidove, ali i dodataka zbog kojih postojeći premazi imaju veći sjaj, mat izgled, šljokice…

Sve se može realizovati i svaka zamisao ostvariti tako da prostorija dobije fenomenalan izgled i kompletnu transformaciju. Pronađite boje za vaš svet!