AEROBIK & CELULIT & KALORIJE

Kako je nastao aerobik kao vežbanje i zašto. Ko je izmislio celulit kao svetski problem žena

Čitam jednu zanimljivu knjigu koja se zove u prevodu „Telo od 4 sata: neobičan vodič za brzi gubitak masti, neverovatan seks i postajanje nadljudskim (bićem)„. Knjigu je napisao mladi amerikanac Timoti Feris, klasičan IT geek koji se posvetio temi težine i bildovanja mišića, i bila je dosta vremena bestseler i na prvom mestu top liste knjiga Njujork Tajmsa.

Knjiga je zanimljivo napisana, dosta je opširna, ima oko 700 strana ali se može čitati bez reda i samo delovi koji vas zanimaju. Na primer, ako vas zanima samo način da smršate, onda je to nešto manje od 200 strana teksta koji vam je potreban.

U knjizi ima dosta anegdota, zanimljivosti, poslovnih i životnih saveta, vrlo je zanimljiva i živopisna za čitanje, svojim sadržajem prevazilazi okvire jedne teme.

Izdavajam iz nje zanimljiva 3 pasusa.

—–

KO JE IZMISLIO AEROBIK I ZAŠTO?

Reč aerobik je nastala kada su se zajedno pojavili instruktori iz teretana i rekli: „Ako ćemo da naplaćujemo 10 dolara na sat, ne možemo naš posao da nazovemo kao skakanje gore-dole“ – Rita Rudner

Časovi aerobika?

Razlog zbog koje se prodaju vežbe aerobika je u tome što se tvrdi da je aerobik efikasniji nego neka druga alternativa vežbanja. Ali pravi razlog zbog kojeg se aerobik promoviše je da kod njega nema opreme i investicija u istu, i teretana mogu maksimalno povećati broj učenika po kvadratnom metru po jednoj grupi učesnika.

Mnoge „nove i poboljšane“ preporuke vežbanja su zasnovane na izračunavanju prvo profita, a zatim se osmišljava poruka klijentima kako bi se opravdao metod.

—-

Reč celulit, na primer, prvi put se pojavila 15. aprila 1968. godine u časopisu Vogue, a ova izmišljena bolest ubrzo je dobila bazu vernika širom sveta:

Vogue je počeo da se fokusira na telo koliko i na odeću, delimično

jer je bilo malo što su mogli da diktiraju sa anarhičnim stilovima.…

U zapanjujućem potezu, razvijena je čitava kultura zamene koja je nazivala „problem” tamo gde je jedva postojao, usredsređujući se na njega koji je bio prirodno stanje žene, i uzdiglo ga do egzistencijalne ileme žena dilema… .

Broj članaka u vezi sa ishranom porastao je za 70 odsto u periodu od 1968-1972 godine.

– – –

Nisu sve kalorije koje unosimo iste i ne daju isti rezultat.

Jedna takva studija o kalorijama, koju su sproveli Kekwick i Pawan, uporedila je tri grupe ispitanika stavljajući ih na kalorijski jednaku (izokaloričnu) dijetu od 90% masti, 90% proteina ili 90% ugljenih hidrata.

Iako je test trebao da pokaže usaglašenost korišćenja različitih kalorija, rezultati očigledno nisu bili isti:

1,000 cal. sa 90% masti = gubitak težine od 0,9 lbs. dnevno

1,000 cal. sa 90% proteina = gubitak težine od 0,6 lbs. dnevno

1,000 cal. sa 90% ugljenih hidrata = povećanje težine od 0,24 lbs. dnevno

Različiti izvori kalorija = različiti rezultati.

Izvor: The 4-Hour Body: An Uncommon Guide to Rapid Fat-Loss, Incredible Sex, and Becoming Superhuman