OVDE POČIVA SESTRA MERI

U to vreme odbijala sam da imam visoko mišljenje o njenom pisanju. Ali uvek sam priznavala da joj se divim kao osobi.

Nekada davno, u jednoj drugoj zemlji, umalo sam ubila jednu ženu. Poriv da ubiješ je poseban osećaj.

sestra meri

Najpre osetiš bes, jači od ijednog besa koji si ikada mogao da zamisliš. On ti potpuno preuzme telo, poput božanske sile koja ti ščepa volju, udove, dušu. Daje ti snagu koju nisi ni znao da poseduješ. Tvoje šake, do tada bezopasne, podignu se da istisnu tuđi život. Ima u tome radosti. Gledano unazad, to je zastrašujuće, ali usuđujem se da kažem da je u tom trenutku slatko, kao što je i pravda slatka.

Agata Kristi je bila fascinirana ubistvom. Ali bila je meka srca. Nikada nije poželela nikoga da ubije. Ni na trenutak. Čak ni mene.

„Zovi me Agata“, uvek bi rekla i pružila nežnu šaku. Ali ja to nikada ne bih učinila, ne u to vreme, ma koliko vikenda da sam provela u jednoj od njenih kuća, ma koliko privatnih trenutaka da smo podelile. Ta prisnost mi se nije činila pristojna, mada je u godinama posle Velikog rata pristojnost već iščezavala. Agata je posedovala aristokratsku eleganciju, ali je bila potpuno spremna da zaboravi na pravila ponašanja i društvene običaje. S druge strane, ja sam se previše trudila da naučim ta pravila ponašanja i društvene običaje da bih ih se tako lako odrekla.

Sviđala mi se. U to vreme odbijala sam da imam visoko mišljenje o njenom pisanju. Ali uvek sam priznavala da joj se divim kao osobi. I dalje joj se divim. Kada sam nedavno to poverila jednoj od svojih sestara, pitala me je da li se kajem zbog onoga što sam uradila i bola koji sam joj time nanela.

„Naravno da se kajem“, rekla sam bez oklevanja. Svako ko kaže: Ne kajem se, jeste ili psihopata ili lažov. Ja nisam ni jedno ni drugo, jednostavno sam majstor za čuvanje tajni. Po tome su prva i druga gospođa Kristi vrlo slične. Obe znamo da ne možeš da ispričaš svoju priču a da ne razotkriješ tuđu. Celog života Agata je odbijala da odgovori na moja pitanja o jedanaest dana svog nestanka i to ne samo zato što je morala da zaštiti sebe.

I ja bih odbila da odgovorim da se neko setio da me pita.