ANKETIRANJE MARATONACA

Trčanje na duge staze ne prouzrokuje habanje zglobova koje dovodi do artritisa kolena ili kuka, ukazuje velika studija maratonaca.

„Ovi rezultati su u suprotnosti sa dugo uspostavljenom dogmom koja ukazuje na to da trčanje povećava rizik od razvoja artritisa kuka ili kolena“, rekli su istraživači.

trčanje na duge staze

Oni su podelili ankete za otprilike 38.000 trkača prijavljenih za maratone u Čikagu 2019. i 2021. i dobili popunjene ankete od skoro 4.000.

Prosečna starost trkača bila je 44 godine. Polovina trkača je završila više od pet maratona. Sve u svemu, 7,3 odsto prijavilo je osteoartritis kuka ili kolena, ili oboje.

„Trkači koji su prijavili artritis u ovim zglobovima imaju veću verovatnoću da imaju istoriju povreda kolena ili kuka, stariju životnu dob, porodičnu istoriju artritisa i viši indeks telesne mase“, rekao je dr Metju Hartvel sa Univerziteta Kalifornija u San Francisku na godišnjem sastanku Američke akademije ortopedskih hirurga (AAOS) u Las Vegasu.

Istraživači su otkrili da kumulativni broj godina trčanja, broj završenih maratona, nedeljna kilometraža i prosečan tempo trčanja nisu bili povezani sa verovatnoćom artritisa, prenosi Reuters.

„Ova otkrića mogu da koriste zdravstveni radnici da informišu pacijente o rizicima i prednostima trčanja, kao osnovu za preispitivanje postojećih smernica o trčanju i zdravlju zglobova“, zaključili su istraživači.

Izvor: N1