POKAZALO ISTRAŽIVANJE

Očito je potrebno više istraživanja, ali uz obilje opreza, možda bi imalo smisla ograničiti eritritol u ishrani za sada, kaže dr Endrju Frimen.

Zamena za šećer pod nazivom eritritol povezana je sa poremećajem zgrušavanja krvi, moždanim udarom, infarktom i smrću, pokazala je nova studija.

eritritol

„Stepen rizika nije bio mali“, rekao je vodeći autor studije dr Stenli Hazen, direktor Centra za kardiovaskularnu dijagnostiku i prevenciju na „Cleveland Clinic Lerner Research Institute“.

Osobe koje već imaju faktore rizika za srčane bolesti, poput dijabetesa, imale su dvostruko veću verovatnoću da će doživeti srčani ili moždani udar ako su imale najviše nivoe eritritola u krvi, prema studiji objavljenoj ove nedelje u časopisu Nature Medicine.

„Ako je vaš nivo eritritola u krvi u gornjih 25 odsto u poređenju sa najnižih 25 odsto, postoji oko dva puta veći rizik od srčanog i moždanog udara. To je u rangu sa najjačim srčanim faktorima rizika, poput dijabetesa“, rekao je Hazen.

Dodatna laboratorijska istraživanja i istraživanja na životinjama otkrila su da bi eritritol mogao da prouzrokuje brže zgrušavanje krvi. Ugrušci mogu da se odvoje i otputuju u srce, izazivajući srčani udar, ili u mozak, izazivajući moždani udar.

„To svakako zvuči alarmantno“, rekao je dr Endrju Frimen, direktor kardiovaskularne prevencije u „National Jewish Health“, bolnici u Denveru, koji nije bio uključen u istraživanje.

On je dodao da se čini da postoji rizik od poremećaja zgrušavanja zbog korišćenja eritritola.

„Očito je potrebno više istraživanja, ali uz obilje opreza, možda bi imalo smisla ograničiti eritritol u ishrani za sada“.

Kao odgovor na studiju, „Calorie Control Council“, industrijsko udruženje reklo je da su „rezultati ove studije u suprotnosti sa desetogodišnjim istraživanjima koja pokazuju da su zaslađivači sa niskim sadržajem kalorija poput eritritola bezbedni, što je dokazano globalnim regulatornim dozvolama za njihovu upotrebu u hrani i pićima.

Evropsko udruženje proizvođača poliola odbilo je da komentariše, uz objašnjenje da nisu pregledali studiju.

Poput sorbitola i ksilitola, eritritol je šećerni alkohol, ugljeni hidrat koji se prirodno nalazi u raznom voću i povrću. Ima oko 70 odsto slatkoće šećera i smatra se nekalorijskim dodatkom, prema mišljenju stručnjaka.

Veštački proizveden, ne povećava šećer u krvi i ima manji laksativni efekat za razliku od nekih drugih šećernih alkohola.

„Eritritol izgleda poput šećera, ima ukus kao šećer i može da se koristi za pravljenje kolača“, rekao je Hazen, koji takođe vodi Centar za mikrobiom i ljudsko zdravlje klinike Klivlend.

On je dodao da je eritritol postao ljubimac prehrambene industrije, veoma popularan dodatak keto i drugim proizvodima i hrani sa niskim sadržajem ugljenih hidrata koji se prodaje osobama sa dijabetesom.

Otkriće veze između eritritola i kardiovaskularnih problema bilo je slučajno, rekao je Hazen i dodao da to nisu očekivali, da takvu vrstu veze nisu ni tražili.

Izvor: Hina