IMA LI ŽIVOTA TAMO?

Istraživači iz američke Nacionalne naučne fondacije kažu da je radio signal došao sa stenovite planete imena „YZ Ceti b“.

Naučnicu su detektovali koherentni radio signal sa planete koja je od Zemlje udaljena 12 svetlosnih godina, a taj signal ukazuje na to da na njemu postoji magnetno polje.

radio signal

Magnetna polja su neophodna za naseljivu planetu jer štite život na njoj, odbijajući energetske čestice i plazmu koji dolaze sa Sunca.

Istraživači iz američke Nacionalne naučne fondacije kažu da je radio signal došao sa stenovite planete imena „YZ Ceti b“, koja kruži oko male zvezde, crvenog patuljka, „YZ Ceti“, javlja Daily mail.

Verovatno je nastao interakcijom magnetnog polja planete i zvezde oko koje kruži, poput polarne svetlosti na Zemlji.

Potraga za potencijalno naseljivom planetom u drugom sunčevom sistemu zavisi delimično od mogućnosti utvrđivanja imaju li stenoveti egzoplanete poput Zemlje, magnetna polja, kaže Džo Pes, programski direktor američke Nacionalne naučne fondacije.

Zemljino magnetno polje je sloj naelektrisanja koje je okružuje i proteže se u svemir.

Smatra se da je magnetno polje ključno za mogućnost planete da bude naseljiva, jer može sprečiti trošenje njegove atmosfere.

Dakle, kada su naučnici detektovali radio signal koji dolazi s planete „YZ Ceti b“, to je probudilo nadu da bi na toj planeti moglo biti života.

Činjenica da se radio signal može otkriti, a tako je udaljen, ukazuje na to da je vrlo snažan, što znači da je jako i magnetno polje na planeti.

Zemljino magnetno polje može privući neke od naelektrisanih čestica sa Sunca, uzrokujući njihovo sudaranje s atomima u gornjoj atmosferi, poput kiseonika i azota. Kada se to dogodi, deo energije u sudarima se transformira u zeleno-plavu svetlost, poznatu kao polarna svetlost ili aurora borealis.

Izvor: Jutarnji list