DOKUMENTARAC O SLIKARU

Umetnički dokumentarni film „Svetlost i senke“ o srpskom slikaru Savi Šumanoviću osvojio je značajna priznanja u Indiji, Singapuru i Zapadnom Bengalu.

Art dokumentarni film „Svetlost i senke“, o velikom srpskom slikaru Savi Šumanoviću, koji je nastao zajedničkom saradnjom produkcijske kuće „Ramonda Production“ iz Beograda, Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ i Fondacije Fashion Company iz Beograda, u prvih mesec dana festivalskog života osvojio je već osam nagrada na filmskim festivalima u Aziji u kategoriji kratkog dokumentarnog filma.

film o savi šumanoviću

Time je na najbolji mogući način započela velika svetska promocija ovog slavnog umetnika.

Odlukom žirija, ovaj film je proglašen za najbolji kratki dokumentarni film na „Indo French International Film Festivalu“ (IFIFF) u Indiji, a odmah potom su stigle divne vesti iz te zemlje da je film proglašen za najbolji kratkometražni film i na Internacionalnom filmskom festivalu „Rohip“, takođe u Indiji.

Potom, stigla je i vest da je film proglašen najboljim i na „Tekka International Film Festival“ u Singapuru, u istoj kategoriji. Sledeća je usledila vest da je film izglasan za najbolji i nakon zvanične selekcije na „Kollywood International Film Festival“, još jednom međunarodnom festivalu u Aziji.

Za njom i da smo postali dobitnici i pete nagrade i to na „Royal society of television and motion picture“ festivalu, potom dve nagrade, za najbolji film i nagrada za najboljeg producenta na „Uruvati“ internacionalnom filmskom festivalu u Aziji i poslednja osma nagrada na Golden Fern filmskom festivalu u Zapadnom Bengalu.

Sjajan početak festivalskih premijera našeg filma na kojima će, u narednih godinu dana, svetska javnost imati priliku da se upozna sa slikarom Savom Šumanovićem, jednim od najvećih srpskih umetnika, njegovim raskošnim talentom i tragičnom sudbinom.

„Izuzetno je zadovoljstvo sada primiti vesti o uspesima filma „Svetlost i senke“ na samom početku njegovog festivalskog života. Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“ je, kao i naš osnivač Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, odmah prepoznao da je važno sarađivati u nastanku ovog izuzetnog ostvarenja koje na najbolji mogući način prikazuje i svu magiju slikarstva jednog od najvećih vojvođanskih slikara, kao i, nažalost, tako tragičnu smrt kakvu je on doživeo. Uzevši u obzir veličinu lika i dela Save Šumanovića, kao i autorski tim koji radi na ovom projektu, od početka smo bili uvereni da će film imati izuzetan festivalski potencijal i da ćemo njime zajedno napraviti svetsku promociju životnog dela našeg umetnika i promociju srpske umetnosti u svetu“, izjavio je Nenad Šaponja, direktor Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“, ističući da je autentična vrednost ovog filma i činjenica da je autorski tim snimio, prvi put, sva originalna dela Save Šumanovića u Parizu, Zagrebu, Vinkovcima, Šidu, Pančevu i Novom Sadu, a radi se o više od 400 najznačajnijih umetničkih dela ovog umetnika koja se nalaze u galerijama Srbije, Francuske, Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Upravo to što su snimljena dela originalna, ovo filmsko ostvarenje čini jedinstveni materijal o umetničkom stvaralaštvu Save Šumanovića, koji do sada niko nije snimio u ovom obliku.

Film o Savi Šumanoviću, rađen poetikom slike, zvuka i tišine, režirao je prof. Dragan Elčić, dekan Akademije umetnosti u Beogradu, a u autorskom timu su direktor fotografije prof. Radoslav Vladić, dizajner zvuka i montažer prof. Svetolik Mića Zajc i kompozitor Draško Janković.

„Ideja nam je bila da napravimo vanvremensku priču o plodotvornom radu ovog slavnog srpskog umetnika povodom 80 godina od njegove smrti i 70 godina rada Galerije „Sava Šumanović“ u Šidu. Veliku podršku od samog početka snimanja filma dala nam je Fondacija Fashion Company i gospođa Iva Babović bez čije moralne podrške i značajne finansijske pomoći ne bi započeli snimanje u godini jubileja. Velika zahvalnost pokrajinskoj sekretarki za kulturu, predivnoj gospođi Dragani Milošević i Galeriji „Sava Šumanović“ u Šidu i direktorki Jovani Lakić koja nam je omogućila pristup Savinim slikama i bila stručni konsultant u toku snimanja. Film su bezrezervno podržali Ministarstvo spoljnih poslova i Ambasada Republike Srbije u Parizu, koji su nam obezbedili snimanja u Parizu, zatim Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Filološki fakultet u Beogradu, Galerija Matice Srpske iz Novog sada, spomen zbirka Pavla Beljanskog iz Novog sada, Šid projekt iz Šida i druge mnogobrojne institucije kulture u Srbiji i regionu. Posebno ističem i saradnju sa Kulturnim centrom Vojvodine „Miloš Crnjanski“ iz Novog Sada koji je koproducent ovog filma i učestvuje u postprodukciji filma“, istakao je Goran Ikonić izvršni producent filma ispred Ramonda production.

Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“ je 25. februara ove godine organizovao predstavljanje projekta art dokumentarnog filma „Svetlost i senke“ u Galeriji Matice srpske, u okviru manifestacije „Dani Špire Matijevića“, upravo pre početka festivalskih premijera ovog filma u svetu.

Izvor: Tanjug