NEVEROVATNA PRIČA

Ovim delom Beograda sigurno ste prošli bezbroj puta, a da li ste se ikada zapitali odakle je potekao naziv Zeleni venac?

Zeleni venac, ili kako ga mnogi nazivaju „Zelenjak“ pripada opštini Savski venac, i smešten je u sammo srcu grada.

zeleni venac

Ovaj deo glavnog grada dobio je naziv po čuvenoj kafani koja se nalazila na mestu današnjeg Mekdonaldsa. Kafana je ostala upamćena po ženi koja je bila prvi zakupac, u pitanju je Nemica, gospođa Herman. U potrazi za boljim životom, ona je sa mužem i decom sreću potražila u Srbiju.

Nakon porodične tragedije koja je zadesila porodicu, jer joj se muž razboleo i brzo umro, gospođa Herman morala je da nastavi sama da izdržava decu. Zbog toga, odlučila je da zakupi kafanu od poznatog srpskog političara Alekse Simića, i počne da se bavi ugostiteljstvom.

Nemica je od kafane napravila ugledno mesto koje su posećivali svi beogradski boemi, ali i mnoge značajne ličnosti tog vremena. Umesto naziva, ona je istakla limenu tablu sa vencem od zeleno obojenog lišća. I, tako je “rođen” – Zeleni venac.

Vojin Puljević piše: “Na mestu gde je nekada bilo groblje, na Zelenom vencu, ostala samo stara grobljanska kafana, koja je i dobila ime po vencima, kojima su kićeni grobovi“.

Kada je 1920. pored otvorena jedna od najmodernijih pijaca tog vremena bilo je logično da će poneti naziv obližnje kafane, a isto ime poneo je i čitav kraj.

Kafana je preživela oba svetska rata, a srušena je tek šezdesetih godina prošlog veka da bi se tu podigla autobuska okretnica, a kasnije i Mekdonalds.

Izvor: Istorijski zabavnik