NEOČEKIVANI UTICAJ

Za neke, ništa nije tako luksuzno kao miris koji se širi u potpuno novom automobilu. Nedavno istraživanje pokazalo je kako taj miris utiče na zdravlje vozača i putnika.

Taj miris, mešavina isparljivih jedinjenja koje proizvode sveže izrađene površine i presvlake, može da miriše na luksuz, ali sa produženim izlaganjem višim temperaturama to može da košta one koji provode vreme u novom automobilu.

u novom automobilu

Kineski i američki istraživači otkrili su da nivoi brojnih hemikalija koje izazivaju karcinom premašuju bezbedne granice u novom automobilu parkiranom napolju 12 dana.

Formaldehid, jedinjenje koje se nalazi u dezinfekcionim sredstvima, germicidima i gasnim pećima, otkriveno je u nivoima koji premašuju kineske nacionalne standarde bezbednosti za 35 odsto.

Acetaldehid, verovatno kancerogen (klase II), pronađen je u koncentracijama koje su premašile bezbedne granice za čak 61 odsto.

Benzen, kancerogen koji se nalazi u bojama, benzinu i cigaretama, takođe je dostigao nivoe koji bi bili nebezbedni za vozače koji provode sate i sate u svojim automobilima.

Sve u svemu, ispariva organska jedinjenja otkrivena u novom automobilu korišćenom u studiji bio je dovoljno visok da implicira „visok zdravstveni rizik za vozače“.

Eksperiment istraživača na terenu pokazao je da su se nivoi poznatih i verovatnih kancerogena promenili u zatvorenom automobilu gde je vreme bilo od sunčanog do oblačnog.

Studija je procenila izloženost taksista i putnika (koji obično provode 11 sati, odnosno 1,5 sati u automobilu svakog dana) isparljivim jedinjenjima koja se mogu apsorbovati kroz kožu ili progutati, iako se uglavnom udišu.

SUV srednje veličine korišćen u eksperimentu bio je opremljen plastikom, imitacijom kože, tkanom tkaninom i filcom. Kada su ovi materijali potpuno novi, oni ispuštaju različita isparljiva organska jedinjenja u vazduh, to je proces poznat kao oslobađanje gasova.

Istraživači su uzeli uzorke vazduha iz automobila i koristili gasnu hromatografiju-masenu spektroskopiju da bi odredili koncentracije 20 hemikalija u različitim vremenskim intervalima.

Kako se automobil zagrevao tokom dana, njegova unutrašnja temperatura je varirala od 21 stepen Celzijusa do do 63 stepena Celzijusa.

Koncentracije isparljivih hemikalija takođe su poprimile ciklični obrazac, koji je bio vođen temperaturom površine, a ne temperaturom vazduha, unutar automobila.

Prošla istraživanja iz Kalifornije su pokazala da samo 20 minuta vožnje u novom automobilu može izložiti ljude nebezbednim količinama benzena i formaldehida, a zdravstveni rizici rastu za one koji se voze duže.

Iako rezultati svakako zahtevaju pažnju, vredi imati na umu da se izloženost hemikalijama u novim automobilima može ograničiti uz nekoliko zdravorazumskih mera.

Alternativno, odlučite se za polovni automobil ili koristite neki drugi prevoz.

Ako ne možete da izbegnete luksuz automobila sa pregršt pređenih kilometara, možda biste neku vožnju mogli da preskočite i umesto toga prošetate.

Izvor: N1