DOZA POTREBNA OPTIMALNOM ZDRAVLJU

Količina soli koja nam je dovoljna za pravilno i zdravo funkcionisanje organizma može da se izmeri prema vrsti koju koristimo u ishrani.

Većina ljudi ni ishranu ni pripremanje hrane ne može ni da zamisli bez soli. Mnogi je, čak, koriste i u ogromnim merama, iako količina soli koja se unosi u organizam mora da bude krajnje umerena.

količina soli

Pretpostavljate da preterivanje sa unosom soli nikako nije zdravo.

Iako je so neophodna, tako je neophodno i obratiti pažnju na dnevni unos.

Količinu soli za jedno jelo određujemo prema vrsti.

Ukoliko u receptu, primera radi, piše kašičica košer soli, a vi stavite kašičicu morske, ili kuhinjske soli, jelo će biti presoljeno.

U odnosu na kuhinjsku i morsku, košer so ima mnogo veću kristalnu strukturu od ove dve vrste, pa bi najbolje bilo da se osvrnete na masu. Taj podatak ćete vrlo jednostavno pronaći na internetu.

Obzirom na to da preterivanje sa ovim začinom može da dovede do raznih zdravstvenih problema, Svetska zdravstvena organizacija (WHO), kao preporučeni dnevni unos, navodi pet grama.

Upozoravaju da obratite više pažnje kroz koje sve namirnice unosite so, jer je ona glavni sastojak mnogih industrijskih jela.

Unos možete da smanjite biranjem namirnica koje sadrže 1,4 grama soli na 100 grama hrane, konzumiranjem svežeg voća i povrća uz svaki obrok, konzumiranjem mlečnih proizvoda koji imaju nizak sadržaj natrijuma, kao što su svež sir i jogurt, izbegavanjem prerađene hrane kao što su suhomesnati proizvodi i, naravno, izbegavanjem brze hrane i grickalica.