OSVEŽAVAJU, ALI…

Određeni napici loši su za srce, jer podižu nivo šećera u krvi i prava su pretnja za nastanak ozbiljnih problema sa srčanim mišićem i kardiovaskularnih stanja.

Sa toplijim danima dolazi i potreba za većim unosom tečnosti. Pored vode, mnogi od nas vole da se osveže i drugim napicima, ali stručnjaci upozoravaju da su pojedini napici loši za srce i njegovo zdravlje.

napici za srce

Evo koje napitke treba da izbegavate ili da ih barem ne unosite u velikim količinama.

Gazirani sokovi

Ne samo što ovi napici loše utiču na liniju, već zbog visokog sadržaja šećera koji imaju u sebi, ne deluju dobro ni na srce. Naime, istraživanje je pokazalo da povećan unos šećera na dnevnom nivou dovodi do češćeg obolevanja od kardiovaskularnih bolesti jer je veće i zapaljenje u telu koje izaziva šećer.

Naučnici su šećer iz gaziranih napitaka povezali sa srčanim oboljenjima, a sudeći prema studiji objavljenoj u Međunarodnom časopisu angiologije, okdisacija šećera direktno vodi do zapaljenja krvnih sudova, izazivajući niz zdravstvenih problema.

Sportski i energetski napici

Problem sa sportskim napicima je što takođe sadrže šećere, što dovodi i do povišenog nivoa krvnog pritiska, dok s druge strane, energetski napici sadrže kofein, pa ukoliko konzumirate previše ovih napitaka, to može da bude opasno po srce.

Studija objavljena u Analima farmakoterapije pokazala je da postoji direktna veza između konzumacije previše energetskih napitaka i problema sa krvnim pritiskom.

Iako stručnjaci kažu da je tu i tamo dobro popiti čašu crnog vina, preterana konzumacija alkohola s druge strane je veoma opasna po zdravlje srca.

Jedna studija je pokazala da konzumacija alkohola bilo koje vrste direktno poveaćva rizik od kardiovaskularnih bolesti, te da je umerenost ključan faktor u održavanju normalnog nivoa krvnog pritiska.

Voćni sokovi

Iako važe za vrlo zdrave, nemojte se zavaravati. Studija objavljena u stručnom časopisu „Cirkulacija“ pokazala je da muškarci koji unose prirodni šećer koji se nalazi u organskim, pa čak i sveže isceđenim voćnim sokovima, doprinosi riziku obolevanja od kardiovaskularnih bolesti.

Šećer iz prirodnih sokova dovodi do sličnih zdravstvenih problema kao i bilo koji drugi šećer, naravno, ukoliko se unosi u nekim većim količinama.

Smuti napici

Dok se mnogi kunu u ove „zdrave“ napitke, stvar je u tome da kupovni smuti napici imaju dodatog šećera kao i gazirani sokovi.

Šećer, kao što svi znaju, doprinosi gojaznosti i srčanim bolestima, kako kod odraslih, tako i kod dece.

Ni veštački zaslađivači koji se mogu naći u nekim navodno zdravijim varijantama ovih napitaka nisu dobri jer, kako je pokazala studija, dovodi do dugoročnih kardiovaskularnih problema kod onih koji ih često konzumiraju.

Izvor: Mondo.rs