IZDRŽAO HLADNOĆU

Priča ruskog mitropolita Kirila o tome kako je jednu zimsku noć proveo ušuškan u toplo krzno medveda.

Posle revolucije, mitropolit Kiril je odveden u izgnanstvo. Jedne mračne noći, zli ljudi su ga izbacili iz voza kojim je putovao. Bila je hladna i snežna zima. Vladika Kiril je pao u ogroman snežni nanos, kao u perjani jastuk, i nije se povredio.

kirila

S mukom se izvukao iz snežnog nanosa, pogledao je oko sebe: šuma, sneg, bez tragova ljudske nastambe. Mitropolit je dugo hodao po dubokom snegu i iscrpljen seo na panj. Mraz je do kosti sekao kroz tanku mantiju. Osećajući da počinje da se smrzava, Vladika je počeo da čita sebi „otpust“. Odjednom je video da mu se približava neko veoma veliki i taman.

Posmotrio je pažljivo i video da je to medved. Rastrgnuće me, bljesnula je misao u vladikinom umu, ali nije bilo snage da se beži, a i kuda? Medved je prišao, onjušio vladiku i mirno legao kraj njegovih nogu. Ogromna telesina medveda lelujala je potpuno blagonaklono. Medved se promeškoljio i, okrenuvši stomak ka vladiki, ispružio i slatko zahrkao.

Vladika je dugo oklevao, gledajući usnulog medveda, a onda nije izdržao jezivu hladnoću i legao je pored njega, priljubivši se uz njegov topli stomak. Ležao je na jednoj, pa na drugoj strani, okrenuo se zveri da se ugreje, a medved ga je zalio vrelim dahom. Kad je svanulo, mitropolit je čuo da se oglašava petao. „Selo je blizu“, proletela je radosna misao kroz njegovu glavu.

Pažljivo, da ne probudi medveda, ustao je na noge, ali je i medved istog časa ustao, otresao sneg sa sebe i odgegao se prema šumi. A odmorni Vladika je krenuo ka glasu petla i ubrzo stigao do malog sela. Kucajući na vrata u poslednje kolibe, objasnio je ko je i zatražio sklonište.

Vladika je u tom selu proveo šest meseci.