RECENZIJA KNJIGE

Knjiga „Nož Marine R.“ čita se brzo, sa zanimanjem, a kako radnja teče dalje, tako interesovanje čitaoca sve više raste.

Novi roman Radovana Lazarevića „Nož Marine R.“  upravo je objavljen u izdanju MediaSfere u ediciji Ramonda. Roman se nalazi u prodaji u svim boljim knjižarama u zemlji, kao i preko sajta MediaSfera.

nož marine

Glavni junak, poreklom iz malog vojvođanskog sela Vagana, uspešan je čovek u ranim srednjim godinama, koji je svoj status izborio radom i obrazovanjem. Iako još od studentskih dana u Beogradu, njegove veze s Vaganom, u kome mu žive roditelji, i dalje su neraskidive. Kada iznenada nestane stanovnica sela sa kojom je odskora u tajnoj emotivnoj vezi, policija vodi traljavu istragu, ali i on pokreće svoju. Jer, on ju je poslednji video živu, što niko ni ne sluti. Ispod jednoličnog svakodnevnog života kukuruzišta i rita, otvara se splet skrivenih odnosa, želja, motiva, mutnih poslova – što porodičnih, što međunarodnih.

– Dubokim uvidom u psihologije vojvođanskog sela i njegovih žitelja, Radovan Lazarević prevazilazi zahteve žanra. Roman postaje socijalno-psihološka studija vojvođanskog sela današnjih dana, obučena u triler koji, već od prvih strana, zaokupi pažnju čitaoca. Knjiga „Nož Marine R.“ čita se brzo, sa zanimanjem, a kako radnja teče dalje, tako interesovanje čitaoca sve više raste. Odgovor na jedno pianje, otvara nova. Roman „Nož Marine R.“ je krimi-drama engleske škole, koja pridobija publiku na način na koji to čine serije „Ubistva u Midsomeru“ ili „Tvin Piks“. Činjenica da se radnja dešava sada i ovde, među nama, ne umanjuje ni realnost ni tajanstvenost događaja već ih aktualizuje – kaže Milica Cincar-Popović, urednica knjige „Nož Marine R.“.

Govoreći o trileru Radovan Lazarević kaže:

– Ako u nekom njegovom retku čitalac prepozna sebe, ili bar delić svoje naravi, imao je rašta biti napisan. Roman „Nož Marine R.“ je triler pri čijem pisanju sam pokušao (čitaoci će  prosuditi da li sam i uspeo) da sledim recept: da ne budem dosadan, ali da, tu i tamo,  iskoračim iz okvira zagonetke. Da čitaoca od stranice do stranice ne vodi samo znatiželja „šta će dalje biti…“ već i spoznaja da živi  u nimalo idiličnom svetu, da je čovek sa majčinim mlekom posisao virus osvete, samoživosti i pohlepe. Izukrštao sam puteve članova porodice čije je međusobne odnose neizlečivo trovao misteriozni događaj iz prošlosti sa tajanstveni stazama trgovaca ljudima, njihovim zaštitnicima i presuditeljima, provukao ih kroz žrvanj zagađivača političkog života u Srbiji, čankoliznih voajerskih medija, sučelio ih sa kafanskim klupoderima i običnim ljudima koje je zla kob dovela na pogrešno mesto u pogrešno vreme. Jeste li se nekada našli u sred mora kukuruznih stabljika višljih od dva metra? Ako niste, zakoračite. Osetićete nešto mistično, gamižuće, pa ako je još pod okriljem noći, i zajauču  kukuruzna pera pod naletom vetra, a odozgo se iskezi mesec svojim sablasnim sivilom,  poželećete da što pre nestanete sa tog mesta. Vi imate mogućnost izbora. Junaci romana nisu imali.  Surovi pisac im je dodelio da deo zvoje životne drame odigraju baš u takvom ambijentu.

Radovan Lazarević, rođen 1949. u Lazarevu kod Zrenjanina, diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Radni vek proveo je kao novinar i urednik u “Politici”. Objavio je devet knjigа: „Oj Karlovci, joj Karlovci“, Sremska eparhija; „Kroz prozor malog voza“, Službeni glasnik; „Švapski paket“, Čigoja; „Drinski makro“, Čigoja; „Tajna Sovinog dola”, Svet knjige; “Čistači”, Svet knjige. “Nož Marine R.” je peti roman Radovana Lazarevića. Živi i radi u Beogradu.