PRSTEN

Ako skine prsten, izgubiće njega, ako ga zadrži, potonuće cijela i izgubiće sebe, u nesigurnosti i nedoumici na smjene pliva i davi se.

 

Rekla je da je izgubila vrijeme i da ga ne može naći. Između kuhinje i kupatila nestala su joj četiri puna otkucaja sata, a sve tri srebrne kazaljke poklopile su se na poziciji jedinice koje nije bilo.

prsten

Čmičak koji bi joj svakog punog mjeseca izrastao na lijevom oku je trepnuo.

On je uokvirio sliku pogrešne žene i dugo neće moći sa stakla okvira da očisti buđ koja se na nju iznova hvatala. I na sliku i na ženu. Nije shvatio da pogrešan izbor napraviš samo jednom, a zbog njega se kaješ mnogo puta.

Zauzdala je psa izašavši na dvorište, koji je poštaru prijetio da će mu ući u noćne more. Iz ljetnjeg dana jesenjeg popodneva negdje sredinom miholjskog ljeta, dugi niz ptica joj je ukazao da nije srušila drvored njegovih čempresa. Iznova će je buditi cvrkut ptica lažući je da je proljeće, onih istih rođenih prevarom prirode i uginulih prvim zimskim danima koji se ovom toplinom najaviše.

Stavila je pretežak prsten i ruka joj je potonula u vodu. Ako skine prsten, izgubiće njega, ako ga zadrži, potonuće cijela i izgubiće sebe, u nesigurnosti i nedoumici na smjene pliva i davi se. Dokopa se na trenutak kopna i u želji da opere svoje, blatom i njegovim lažnim noćima zaprljano, umorno lice, krene rukom sa prstenom ka vodi i ponovo potone.

Dan će provesti udavljena u močvarama prošlosti.