BLAGOSLOV SVETU

San apostola Pavla Bog nije ostvario kad mu je zatvorio vrata ka Španiji, ali mu je otvorio druga ka pisanju poslanica u zatočeništvu.

Veliki san svetog apostola Pavla bio je da propoveda jevanđelje u Španiji.

san apostola pavla

Kad pođem u Španiju, doćiću vam; jer se nadam da ću vas u prolazu videti, piše on u poslanici Rimljanima (15, 24.)

Ali, sveti apostol Pavle nikad nije uspeo da to učini. Umesto velikog putovanja do Španije, završio je u hladnoj, prljavoj tamnici u Rimu. Umesto slave za Hrista u dalekim krajevima, morao je da gleda zid tamnice, a potom i pogubljenje i smrt. Kako je neko rekao: “Malo ljudi ima priliku da proživi svoj prvi izbor.” Većina mora da nauči da živi po drugom ili trećem izboru.

Ali, to veliko razočarenje nije za svetog apostola Pavla bilo ćorsokak, već samo skretanje na putu. Bog beše predvideo nešto bolje za njega. Jer u toj tamnici u Rimu sveti apostol Pavle je napisao neke od svojih najboljih poslanica, koje su bile blagoslov milionima, poslanice koje možda ne bi bile napisane da je otišao u Španiju.

Kada Bog zatvori jedna vrata, On nam uvek otvori neka druga, važnija i korisnija vrata. Ali, nevolja većine nas je da provodimo previše vremena gledajući u zatvorena vrata, pa i ne primetimo ona koja nam je On otvorio. Ako Bog odluči da zatvori neka vrata, to je zato što nam na novom mestu otvara neka druga vrata, koja su bolja za nas iako mi toga u početku najčešće nismo svesni.

Kada je Bog zatvorio vrata ka Španiji za svetog apostola Pavla, otvorio mu je vrata ka pisanju poslanica u zatočeništvu, koje su donele blagoslov svetu.

Apostola prvoprestolnici, i vaseljene učitelji, Vladiku svih molite da daruje mir vaseljeni i dušama našim veliku milost. (tropar, glas 4)

Sveštene i bogomudre propovednike, vrhovne apostole Petra i Pavla primio si, Gospode, u naslađivanje tvojih dobara i u pokoj, jer si trudove njihove i smrt primio više od svih plodova, jedini koji proslavljaš apostole tvoje. (kondak, glas 2)