SPREČAVANJE PROBLEMA

Pilot kampanja skrining pregleda trbušne aorte započela je 31. marta. Do sada je pregledano 290 građana i otkriveno 11 aneurizmi.

Za prva četiri dana pilot kampanje koja omogućava skrining trbušne aorte u cilju otkrivanja aneurizme, u Zrenjaninu i Subotici ukupno je pregledano 650 građana i otkriveno 28 aneurizmi, rečeno je iz Udruženja kardiovaskularnih hirurga.

skrining trbušne aorte

Pilot kampanja skrining pregleda trbušne aorte započela je 31. marta u Zrenjaninu, a u nedelju i ponedeljak organizovani su pregledi u Subotici, gde je do sada pregledano 290 građana i otkriveno 11 aneurizmi.

Prema rečima lekara, zainteresovanost je velika.

Skrining traje pet minuta bezbolan je i bezbedan, a svi koji žele pregled mogu da dođu u označene i opremljene autobuse.

Posle Subotice pregledi će se obaviti u Kikindi, Zaječaru, Kruševcu, Leskovcu i Beogradu.

Pregled je namenjen svim osobama starijim od 50 godina.

Ovo oboljenje javlja se uglavnom kod muškaraca, pušaca oko 65. godine života, a najveći problem je to što oboljenje ne daje nikakve simptome dok ne dođe do pucanja aneurizme.

Lekari upozoravaju da je u praksi je aneurizma sve prisutnija i kod osoba u pedesetim godinama oba pola. Podaci pokazuju da oko 80 odsto bolesnika ne preživi pucanje aneurizme.

Izvor: Tanjug