PARALELNE BOLESTI

Značajno je da se skrene pažnja o tome kako prepoznati i blagovremeno lečiti kardio-renalni sindrom.

Bolesnici koji imaju srčanu slabost veoma često razviju oboljenje bubrega, rečeno je na Konferenciji „Kardio-renalni sindrom: Kako ga prepoznati i adekvatno lečiti“.

kardio renalni sindrom

Kardiolog Arsen Ristić, iz Univerzitetskog Kliničkog Centra Srbije, kaže da kod dela bolesnika kardio-renalni sindrom može da prethodi srčanim problemima ili se ona mogu razvijati paralelno.

Na konferenciji koja ima za cilj podizanje svesti javnosti o kardio-renalnom sindromu, Ristić je rekao i da je značajno da se javnosti skrene pažnja o značaju blagovremenog lečenja i prepoznavanja i jednog i drugog problema.

– Ako zanemarimo bubrege kod kardio-vaskularnih bolesti onda imamo situaciju začarane spirale smrti, gde jedna slabost ugrožava drugu, što se dešava u odmaklijim fazama. Što su lošiji bubrezi to je manje mogućnosti za pomoć pacijentima – istakao je Ristić.

On je dodao da je potrebno da se to razume na vreme i da sada, kod nas i u svetu, imamo vrlo snažne verifikovane lekove koji mogu bubrežnu slabost ne samo da uspore, nego i da spreče pojavu da neko završi na dijalizi.

Prema njegovim rečima, oko 40 odsto populacije sa srčanom slabošću ima i bubrežnu slabost, a dijaliza je nešto što jako narušava život pacijenata.

– Ako možemo da sačuvamo tih 40 odsto da ne ode na dijalizu, to je veoma vredan rezultat za kvalitet njihovog života i radnu sposobnost, i naše zdravstvo, društvo uopšte i o tome treba više govoriti. To treba da znaju i sami pacijenti i njihove porodice, da ako dobiju lek koji je inicijalno bio predviđen i dizajniran za lečenje šečerne bolesti, zašto je taj lek postao važan i neizostavan za srčanu slabost, a vremenom smo akumulirali dokaze koji kažu da je to istovremo i obavezan i vrlo važan lek za prevenciju bubrežne slabost – rekao je Ristić i dodao da to pomaže pacijentima kada se adekvatno i blagovremeno primeni.

Nefrolog Igor Mitić iz Univerzitetskog Kliničkog Centra Vojvodine rekao je da se stanje sindroma može lako prepoznati od strane profesionalaca.

– Nažalost, veoma često posmatramo bolest samo kao bolest srca ili bolest bubrega, a to stanje je povezano jer kvarenje jednog neminovno dovodi do kvarenja drugog. Slabost, malaksalost, nemogućnost obavljanja svakodnevnog života, a potom i nemogućnost savlađivanja stepenica, pojava otoka i kad se to desi, najčešće je kasno, a jedini pravi način je pravovremeno prepoznavanje ovog stanja – rekao je Mitić i dodao da je najbolje i jedino moguće prepoznavanje upravo redovnim sistematskim pregledima i lečenjem onih bolesti koje najčešće dovode do ovog stanja.

Prema njegovim rečima, red je da ponovo počnemo da idemo kod lekara, ne samo kad nas nešto boli, već zato što su lekari rekli da dođemo.

– Da ne verujemo doktoru Guglu i komšijama, već lekarima, ali to je pitanje poverenja – rekao je Mitić i dodao da su najveći kandidati za ovo stanje bolesnici stariji od 50 godina, koji imaju šećernu bolest, hipertenziju ili koji imaju neko drugo srčano oboljenje i koji su imali infarkt i da je u takvim situacijama potrebno proveriti bubrežnu funkciju preko nalaza mokreće, krvi ili preko jednog ultrazvuka, kao i na vreme prepoznati stanje koje se može identifikovati i sa strane bubrega, i sa strane srca.

Izvor: Tanjug