CENZURISANJE PEKINGA

Upoređivanje Si Đinpinga sa izmišljenim likom iz crtanog filma Vinijem Puom tema je u jednoj od optužnica koja tereti optužbom zastrašivanja neistomišljenika.

Pripadnicima Komunističke partije Kine u njihovoj tajnoj američkoj mreži policijskih stanica naređeno je da maltretiraju disidente, špijuniraju zavere za svrgavanje režima – i da prate podrugljive opaske o sličnosti predsednika Si Đinpinga sa Vinijem Puom.

vinijem puom

Kineske policijske stanice – od kojih su dve sa sedištem u Njujorku – sarađuju sa diplomatama zemlje u vršenju pritiska na disidente, uključujući prodemokratske demonstrante, da se vrate u Kinu gde se suočavaju sa represijom i zatvorom.

FBI je u ponedeljak uhapsio dvojicu operativaca i optužio ih za špijuniranje kineskih državljana u Njujorku, koji su navodno radili iz kineske „prekomorske servisne stanice“ u Kineskoj četvrti u Donjem Menhetnu čije je postojanje prvi otkrio „The Post“ u oktobru.

Pored kineske policijske stanice iznad restorana sa rezancima u Kineskoj četvrti, „The Post“ je u utorak otkrio da postoji još jedna stanica na neotkrivenoj adresi u Njujorku, kao i ispostave u Los Anđelesu, San Francisku i Hjustonu, kao i u gradovima u Nebraski i Minesoti, prema novom izveštaju neprofitne organizacije „Safeguard Defenders“.

Sada federalni tužioci sklapaju potpunu sliku onoga što se do sada dešava u policijskim stanicama, uključujući detalje o tome kako pripadnici Komunističke partije nadgledaju društvene mreže u potrazi za znakovima nepoštovanja doživotnog predsednika Kine.

Uključujući hapšenja, ove nedelje je optuženo ukupno 44 navodna operativca kineske policije, a Ministarstvo pravde je koristilo optužnice da pokaže kako su pokušali da poseju strah među Kinezima u Americi, a posebno među disidentima protiv KPK (Komunistička partija Kine).

„Neodobrene teme protiv KPK uključuju diskusije o svrgavanju kontrole KPK nad vladom Narodne republike Kine i statusima Specijalnog administrativnog regiona Hong Kong i Republike Kine (Tajvan), te upoređivanje generalnog sekretara KPK Si Đinpinga sa izmišljenim likom iz crtanog filma Vinijem Puom“, navodi se u jednoj od optužnica, tereteći deset osumnjičenih koji su navodno koristili lažne naloge na društvenim mrežama da zastraše neistomišljenike.

Si posebno osetljiv na Vini Pua

Si je bio notorno osetljiv u pogledu upoređivanja sa Diznijevom verzijom klasičnog dečjeg lika, zabranjujući kineskim društvenim medijima upotrebu memova o tom liku, kao i zabranu Diznijevog filma Kristofera Robina.

Praćenje upoređivanja sa Puom samo je vrh ledenog brega rada kineskih špijuna, s obzirom da su veliki deo svog vremena proveli u operaciji „Lov na lisice“, nemilosrdnom programu za uklanjanje disidenata i njihovo vraćanje u Kinu kako bi se suočili sa osvetom.

U jednoj od optužnica otkrivenih u ponedeljak na federalnom sudu u Bruklinu, tužioci opisuju „elitnu radnu grupu“ pod nazivom „Radna grupa za specijalne projekte 912“ koja deluje pod okriljem Ministarstva javne bezbednosti kako bi ciljala disidente u SAD.

U žalbi se navodi kako su članovi „Grupe 912“ kreirali hiljade lažnih naloga na društvenim mrežama kako bi uznemiravali disidente. Lažni nalozi takođe su širili vladinu propagandu kako bi radili protiv disidenata. Članovi „Grupe 912“ pratili su učinak svojih regruta i nagrađivali članove koji su otvorili više naloga, a da ih kompanije društvenih medija nisu otkrile, navodi se u sudskim dokumentima.

U slučaju Kompanije-1, američke telekomunikacione kompanije, kineski operativci su dobili instrukcije od svojih pretpostavljenih u Kini da prekinu onlajn video ćaskanja tokom kojih su disidenti planirali događaje u znak sećanja na masakr na Trgu Tjenanmen 1989. u Pekingu, kažu sudski papiri.

Neimenovana kompanija, koju je ABC News identifikovao kao Zoom, pozivajući se na federalne izvore, poslovala je u Kini i morala je da se pridržava strogih uslova usluge u vezi sa onlajn diskusijama o politički osetljivim temama, kažu sudski dokumenti, prenosi NY Post.

Izvor: BIZLife