GDE JE PROBLEM?

Da li je nesposobnost veštačke inteligencije da „nacrta“ realistične ljudske šake katastrofa abnormalnih razmera?

Otkako su AI alati za crtanje zaživeli, njihovi korisnici su primetili značajnu grešku u njihovom radu – bez obzira da li su upiti korisnika specifični ili nejasni, AI botovi jednostavno ne umeju da kreiraju realističnu prezentaciju ljudske šake u svojim outputima.

ljudske šake

Taj problem je toliko rasprostranjen da se čak i pretvorio u viralnu šalu u AI zajednici. Čak i najpopularnije i najnaprednije AI alatke prave iste greške. I prilično je fascinantno, zaista, da AI alati kao što su Midjourney ili DALLE mogu da generišu sliku robota-kauboja koji peče mafine na Marsu, ali istovremeno generiše dodatni par prstiju ili potpuno iskrivljuje sliku kada se od njega traži da iscrta ljudsku šaku.

Ovi primeri pokazuju da je AI prilično dobar u dostavljanju rezultata koji podsećaju na ljudska lica i druge delove tela, kao što su to oblik i dužina ruku, ključne kosti ili vrata.

Ali kada su ruke u pitanju – to je potpuno druga priča. A ono što je još fascinantnije je da je jedan od razloga što AI ne može pravilno da iscrta ruke, pa, njihova kompleksnost. Dakle, u suštini, isti faktor koji nas čini užasnim umetnicima bez budućnosti takođe utiče na sposobnost veštačke inteligencije da generiše realističnu sliku ljudskih ruku i šaka.

Ruke imaju širok spektar mogućih pozicija i oblika, a njihov izgled može u velikoj meri da varira u zavisnosti od faktora kao što su starost, pol, etnička pripadnost i individualne karakteristike. Pored toga, struktura ruke je zamršena i uključuje mnoge sitne detalje kao što su bore, nabori i vene. Kreiranje realističnih ručnih crteža sa AI podrazumeva ne samo precizno modelovanje anatomije ruke već i hvatanje suptilnosti kretanja i gestikulacije koji prenose značenje u ljudskoj komunikaciji, kažu u kompaniji Open AI, inače kreatori popularnog ChatGPT-a.

Druga teorija je da AI „ne zna“ šta je naša definicija realizma. Što ima smisla, pošto je AI bot program koji može mnogo toga da uradi samo na osnovu upijanja podataka za treniranje, ali ne i da razume kontekst, konotacije i namere. Bar ne za sad.

Kada se sve uzme u obzir, trenutno imamo veoma nerealna očekivanja od mašinskog učenja. I jednom kada nađemo manu – što, budimo iskreni, uvek činimo – to je odjednom velika stvar, kao da nam nije dat alat koji nam omogućava da generišemo sliku samo na osnovu jednog upita. Naravno, neke mane ne bi trebalo tolerisati, ali da li je nesposobnost veštačke inteligencije da „nacrta“ realistične ljudske šake katastrofa abnormalnih razmera?

Bez obzira na to kakav stav imate po tom pitanju, nema sumnje da je često nepravilnim AI outputima potrebno poboljšanje. Ljudi u AI zajednici pokušavaju da reše ovaj problem, ali ko zna koliko će vremena proći pre nego što AI dostigne prosvetljenje i shvati kako da predstavi ljudsku anatomiju. Do tada, uživajte u ovoj slici grupe prijatelja kako mese testo u vozu i smejte se koliko god želite složenoj lepoti AI generisanih šaka.

Izvor: BIZLife/Webmind