ANALIZA PODATAKA

Pokazalo se da se zamenom neorganskog voća ili povrća organskim gotovo trenutno smanjuje nivo pesticida u ljudskom telu.

Organizacija „Environmental Working Group (EVG)“ svake godine analizira najnovije podatke američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) kako bi napravila spisak namirnica, odnosno neorganskog voća i povrća s najviše i najmanje pesticida.

najviše pesticida

U saopštenju organizacije stoji „da je svaka izloženost pesticidima problem, budući da znamo kako oni mogu štetiti zdravlju ljudi, a naročito dece“.

Iako brojna istraživanja sprovedena na najprestižnijim svetskim univerzitetima već godinama ukazuju na povezanost pesticida i zdravstvenih problema, naučnici ističu kako rešenje postoji.

Naime, pokazalo se da se zamenom neorganskog voća ili povrća organskim gotovo trenutno smanjuje nivo ovih štetnih hemikalija u ljudskom telu.

Spisak voća i povrća sa najviše pesticida

Od 46 različitih vrsta voća i povrća, na ovih 12 je bilo najviše ostataka pesticida:

Jagode
Spanać
Kelj
Breskve
Kruške
Nektarine
Jabuke
Grožđe
Paprike
Trešnje
Borovnice
Boranija

Rezultati su dobijeni prikupljanjem 46.569 uzoraka najpopularnijeg voća i povrća, koji su zatim oprani i očišćeni kao što bi to svako od nas učinio kod kuće. Nakon pranja, gotovo 75 osto neorganskih svežih proizvoda koji se nalaze u prodaji u SAD sadržalo je ostatke pesticida, od kojih su neki već godinama zabranjeni.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Novost u odnosu na prošlu godinu je da su se ove godine na listi namirnica sa najviše ostataka pesticida našle boranija i borovnice jer je u njima otkrivena zabrinjavajuća koncentracija pesticida povezanih s bolestima nervnog stistema. S druge strane, dinja je skinuta s liste namirnica sa najmanje pesticida i na nju je dodata šargarepa.

Spisak voća i povrća sa najmanje pesticida

Od 46 različitih vrsta voća i povrća, ovih 15 ima najmanje ostataka pesticida:

Avokado
Kukuruz
Ananas
Luk
Papaja
Grašak šećerac
Špargle
Dinje
Kivi
Kupus
Gljive
Mango
Slatki krumpir
Lubenice
Šargarepe

Izvor: Slobodna Dalmacija / National geographic