GOMILANJE TEKSTILA

Programeri aplikacije za satelitske fotografije i video objavili su nedavno satelitsku fotografiju na kojoj se vidi bačena odeća.

Bačena ili nenošena odeća koja je proizvedena u Bangladešu ili Kini i poslata u maloprodajne prodavnice u SAD, Evropi i Aziji – donosi se u Čile kada se ne proda, navodi agencija Frans pres.

bačena odeća

Najmanje 39.000 tona te odeće akumulira se tako na deponijama u pustinji Atakama.

Pre nekoliko dana, programeri aplikacije za satelitske fotografije i video, objavili su satelitsku fotografiju odbačene odeće visoke rezolucije na blogu.

– Slika rezolucije 50 cm, koja je klasifikovana kao veoma visoka rezolucija, snimljena je pomoću satelitskih snimaka i pokazuje koliko je velika gomila u poređenju sa gradom na dnu slike – napisali su programeri.

Odeća se ne može poslati na opštinske deponije jer nije biorazgradiva i često sadrži hemijske proizvode, rekao je za AFP Frenklin Zepeda, osnivač EcoFibra, kompanije koja pokušava da ponovo upotrebi tekstil izrađujući izolacione ploče.

Dakle, neiskorišćena odeća stoji pored čileanske luke Ikike, oko kilometar od nekih siromašnijih gradskih četvrti.

Deponija ponekad privlači migrante i žene iz lokalnog mesta, koje pretražuju deponije u potrazi za stvarima koje bi mogle da nose ili prodaju, navodi AFP.

Industrija brze mode ima za cilj da potrošačima omogući pristup modnim trendovima, ali doprinosi između 2 i 8% svetskih emisija ugljenika, utvrdile su Ujedinjene nacije 2018.

Skoro 85% svih tekstila odlazi na deponije svake godine, a modna proizvodnja troši ogromne količine vode i zagađuje reke i potoke, ranije je izvestio Morgan McFall-Johnsen.

Fondacija Ellen McArthur procenila je da se svake sekunde spaljuje dovoljno odeće da se napuni kamion za smeće i šalje na deponiju.

Očekuje se da će veličina tržišta brze mode porasti na 122,9 mlrd USD u 2023. godini, u odnosu na 106,4 mlrd USD u 2022, prema kompaniji za istraživanje tržišta The Business Research Company.

Izvor: Telegraf biznis