ČOKOLADNI ROLAT SA KIVIJEM

Rolat sa kivijem je toliko sočan i kremast da mu dodatni čokoladni preliv nije ni potreban. Ali od viška čokolade ne može da bude „boli glava“.

rolat sa kivijem

Sastojci:

ZA PATIŠPANJ:
7 jaja
7 kašika šećera
2 kašike brašna
12 kašika mlevenih oraha
1 prašak za pecivo
ZA FIL:
250 grama margarina
250 grama šećera u prahu
2 kesice praška za puding od vanile
6 kivija
500 mililitara mleka
150 grama raznobojnih žele bombona
ZA PRELIV:
100 grama čokolade za kuvanje
50 grama margarina
2 kašike kakaa
2 kašike ruma

Način pripreme:

Pripremamo patišpanj. U sud polupamo jaja, dodamo šećer i mutimo mikserom dok se ne rastopi. Dodamo brašno, mlevene orahe, prašak za pecivo i mešamo varjačom dok se smesa ne sjedini. Smesu nanesemo u pravougaonu tepsiju, srednje veličine, obloženu kuvarskim papirom. Pečemo 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Pripremamo fil. U šerpu, na šporetu, sipamo 300 mililitara mleka. U sud sa praškom za puding sipamo 200 mililitara mleka i promešamo žicom za mućenje. Zatim neprekidno mešajući žicom u provrelo mleko dodamo razmekšan puding. Kada puding dobije potrebnu gustinu, sklonimo šerpu sa šporeta i ostavimo puding da se ohladi. U vlažnu kuhinjsku krpu uvijemo patišpanj. U sud stavimo margarin, šećer u prahu i mutimo mikserom dok margarin ne postane penast. Dodamo ohlađen puding i izmutimo mikserom.

Žele bombone isečemo na parčad, dodamo u sud sa filom i promešamo varjačom. Omekšali patišpanj odvijemo iz krpe i premažemo filom. Na sredinu patišpanja poređamo 5 prethodno oljuštenih kivija. Sa dva kraja patišpanja uvijamo rolat prema unutrašnjosti prekrivajući kivije.

Pripremamo preliv. U šerpu, na šporetu, stavimo margarin, rum, kakao, čokoladu izlomljenu na parčad i mešamo varjačom. Kada preliv dobije potrebnu gustinu, nanesemo ga na rolat po celoj površini. Dekorišemo krugovima kivija i tankim parčadima bele čokolade.

Prijatno!