UZROK PROBLEMA SA SPAVANJEM

Kafa je mnogima od nas omiljeni napitak i deo dana koji nikako ne želimo da preskočimo. Da li kafa može da bude kriva za našu nesanicu?

Ako spadate u grupu koja ne želi da se odrekne kafe, verovatno ste više puta slušali o tome kako ovaj napitak i nije tako dobar u određenim satima. Nekima ispijanje kafe u kasnijim satima poremeti san i vrlo često nakon toga imaju problem sa spavanjem.

kafa nesanicu

Opšte je poznata činjenica da kofein utiče na nervni sistem, međutim, to nikako ne traje duže od nekoliko sati, govori profesor Johanes Veksler, predsednik nemačkog udruženja za nutricionističku medicinu.

Da li je popodnevna kafa zaista tako loša?

Ako bismo pojednostavili malo, jedino je tačno da vam kafa sigurno ne može poremetiti san na duže staze, te da ukoliko ne možete da zaspite dugo, na to imaju uticaja i drugi faktori tokom dana kojima se samo pridružila jedna šoljica kafe posle 15 časova.

Isto tako, po rečima profesora Vekslera, značajno je da li kafu pijete pre ili posle večere. Ako se to desi posle obroka, onda je moguće da osetite nesanicu jer je kafi potrebno neko vreme kako bi se apsorbovala u tankom crevu.

Ipak, na kraju je najvažnije da osluškujete svoj organizam i trudite se da radite ono što vam prija, pa tako ako vam popodnevna kafa zadaje probleme, izbegavajte je ili, se naprosto odlučite za onu bez kofeina.

Izvor: Centar zdravlja