NAPRAVITI PRAVI IZBOR

Dijete koje uključuju umerene porcije mesa su najbolje za vaše srce i bolje su od veganske ishrane, zaključak je vodećih američkih kardiologa.

Američko udruženje za srce (AHA) bavilo se time koje su dijete najbolje i izabralo 10 popularnih načina ishrane i proučilo njihove potencijalne prednosti u prevenciji srčanih bolesti, piše Dejli mejl. Kriterijumi su bili promocija zdrave hrane, manje šećera, soli, prerađene hrane kao i dnevni unos količine hranljivih materija.

najbolje dijete

Najbolje su ocenili DASH dijetu, kreiranu za osobe sa visokim krvnim pritiskom, i mediteransku dijetu. DASH dijetu preporučuje AHA, koja je radila istraživanje. Bolesti srca su vodeći uzrok smrti Amerikanaca, čak 700.000 svake godine, pa ne čudi da je dijetu kreirao njihov Nacionalni institut za zdravlje.

Lekari upozoravaju da postoji mnogo faktora koji utiču na zdravlje srca, ali je ishrana jedna od najvažnijih i na nju se najlakše može uticati. Velike količine soli, holesterola i zasićenih masti povećavaju pritisak na arterije i mogu izazvati probleme sa protokom krvi. S druge strane, hrana bogata nutrijentima poput vitamina K, koji sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, i integralne žitarice mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja, piše Ordinacija.hr.

Od 0 do 100 poena

AHA je svoje ocene objavila krajem aprila u časopisu Circulation. Keto i paleo dijeta, koje su reklamirale društvene mreže, dobile su najgore ocene, dok je njihova DASH dijeta dobila savršenih 100/100 poena. Kod ove dijete je ključna stvar da se smanji unos masnog mesa poput svinjskog i goveđeg, a da se bazira na integralnim žitaricama, mahunarkama, voću i povrću, nemasnom mesu i ribi. U prvom krugu, ocenjenom kao najbolja hrana za zdravlje srca, našle su se i mediteranska, pesketarska i lakto-ovo dijeta.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Mediteranska dijeta je izgubila poene jer promoviše konzumiranje crnog vina, ali uključuje i masline i lososa, koji mogu imati previše soli u samoj pripremi. Pesketarska dijeta, je takođe izgubila poene zbog pripremu usoljenje ribe. Veganska ishrana završila je u drugom krugu, a kritikovali su je zbog toga što je teško održati isključivo „biljni način života“. Osim toga, zaključal je i da mnogi vegani pate od nedostatka vitamina B12, što može dovesti do gubitka kose, problema sa vidom i oštećenja nervnog sistema.

Keto i paleo dijeta našle su se u poslednjoj grupi, sa najlošijim ocenama. Problem sa ketoom je što izbacuje sve gotove ugljene hidrate i zamenjuje ih hranom bogatom mastima i proteinima. Kod ove dijete je cilj ući u ketozu, stanje u kojem telo koristi sopstvenu mast, a ne ugljene hidrate kao primarni izvor energije. Dobila je loše ocene u skoro svim oblastima. Paleo dijeta isključuje sve namirnice koje nisu bile dostupne našim precima i uglavnom uključuje meso, voće i povrće. Suština ove ideje se svodi na to da naša tela nisu dovoljno evoluirala da prerađuju novije vrste, odnosno, savremenu hranu. Iako ova dijeta izbacuje prerađevine, ona izbacuje i žitarice, mleko, gluten i šećer. Izgubila je bodove zbog nedostatka integralnih žitarica, previše soli i složenosti.

Konačni poredak:

Grupa 1

DASH – 100 (od 100)
Pescatarian – 92
Mediteran – 89
Lakto-ovo – 86

Grupa 2

Vegan – 78
Nemasno – 78

Grupa 3

Veoma malo masti -72
Malo ugljenih hidrata 64

Grupa 4

Paleo – 53
Keto – 31