REŠENJE IZ PRIRODE

Šta je to što uzrokuje neplodnost kod žena i koja su najbolja prirodna rešenja za neplodnost i na kraju koji su medicinski zahvati koji će biti od pomoći.

Statistike pokazuju da u Srbiji svaki šesti par ima problema sa neplodnošću. Druga istraživanja sprovedena u svetu pokazuju da je u trećini slučajeva uzrok nemogućnosti da dođe do začeća neplodnost žene, u trećini slučajeva neplodnost muškarca, a u preostaloj trećini je uzrok zajedničke prirode.

neplodnost

Ove brojke možda nisu tako ohrabrujuće, ali takođe bi trebalo da znate da je u velikom broju slučajeva, neplodnost koja je otkrivena na vreme moguće uspešno prevazići. Tako ćemo mi u nastavku govoriti upravo o ovoj temi. Saznajte šta je to što uzrokuje neplodnost kod žena i koja su najbolja prirodna rešenja za neplodnost i na kraju koji su medicinski zahvati koji će nam biti od pomoći u našoj borbi.

Šta je neplodnost kod žena i kako je prepoznati?

Na početku je važno da vidimo šta je to neplodnost. Neplodnost se i kod muškarca i kod žena definiše kao biološka nesposobnost ili smanjena sposobnost da doprinese začeću.

U slučaju žena razlikuju se dve vrste neplodnosti: primarna i sekundrana. Primarna se dešava kod žena koje nikada nisu zatrudnele. Sekundarni sterilitet podrazumeva nemogućnost postizanja trudnoće nakon barem jedne prethodne trudnoće.

Da bi se izostanak trudnoće definisao kao sterilitet potrebno je da prođe određeni period. Tačnije, to je odsustvo postizanja trudnoće posle 1 godine redovnih seksualnih odnosa bez korišćenja bilo kakve kontracepcije.

Koji su najčešći uzroci neplodnosti kod žena?

Kao najčešći uzroci neplodnosti kod žena javljaju se određena zdravstvena stanja, ali ponekad je uzrok i sam način života. Tako se kao najčešći uzroci neplodnosti javljaju:

Hormonski poremećaji

Hormonski poremećaji koji uzrokuju neredovne menstrualne cikluse sa ređim ovulacijama su među značajnijim i češćim faktorima za nastanak smanjene reproduktivne sposobnosti kod žena. Do ovih stanja može da dođe zbog bolesti vezanih za reproduktivne organe, međutim neretko su posledica bolesti drugih organa, kao što je štitasta žlezda, nadbubrežna žlezda, pankreas ali i prekomerna kilaža, kao i premala kilaža.

Endometrioza

Endometrioza je prisustvo tkiva endometrijuma van svoje normalne lokacije u materici. Njeni glavni simptomi su bol tokom menstruacije i poremećaj intenziteta i trajanja menstrualnog krvarenja.

Poremećaji na nivou materice

Poremećaji na nivou materice su sve bolesti i stanja koja mogu negativno da utiču na bilo koji aspekt trudnoće, počev od implantacije embriona, preko održavanja trudnoće, pa sve do adekvatnog iznošenja trudnoće. 

Poremećaj ovulacije

Poremećaji ovulacije se grubo mogu podeliti na neredovnu/smanjenu ovulaciju i potpuni izostanak ovulacije. Glavni uzroci su najčešće vezani za poremećaje hormona hipotalamusa i hipofize. Još jedan sve češći uzrok poremećaja ovulacije je sindrom policističnih jajnika.

Poremećaji na nivou jajovoda

Poremećaji jajovoda podrazumevaju opstrukciju ili izmenu tkiva jajovoda koja negativno utiče na prolazak ploda do materice. Mogu nastati zbog tumora, endometrioze, prethodnih vanmateričnih trudnoća, infekcija uzrokovanih polno prenosivim bolestima, ranije vanmaterične trudnoće i operacija. 

Kada je reč o navikama i spoljnim faktorima to su naravno, stres, pušenje, konzumacija alkohola, korišćenje narkotika, toksini iz okoline, hemoterapija itd. Još jedan od faktora je i gojaznost koja preko poremećaja hormona može da utiče na neredovnost ciklusa kod žena, a na pojavu erektilne disfunkcije kod muškaraca. Međutim i premala kilaža ponekad može da stane na put željenoj trudnoći.

Kako lečiti neplodnost kod žena?

Lečenje neplodnosti kod žena zavisiće u velikoj meri od uzroka neplodnosti. Međutim, u lečenju bi uvek trebalo početi sa prirodnim rešenjima, pa ukoliko ona ne daju rezultat, lečenje bi trebalo nastaviti uz pomoć lekara i medicine.

Najbolja prirodna rešenja za neplodnost

Kako je sterilitet često posledica vođenja nezdravog života, promena određenih navika je dobar prvi korak u lečenju. Tako, ukoliko je žena izložena stresnom okruženju, trebalo  bi da ga promeni i što je moguće više, izbegava. Zatim loše navike poput konzumacije alkohola i cigareta bi trebalo u potpunosti izbaciti. Pored toga što štete opštem zdravlju, alkohol, cigarete, ali i loša ishrana talože veliku količinu toksina koje će se taložiti u materici i jajnicima.

Preporučuje se zdrava ishrana koja podrazumeva unos voća, povrća, integralnih žitarica. Ovo su namirnice koje sadrže visok nivo vitamina, minerala i antioksidanasa koji će da budu prvi saveznici u borbi protiv neplodnosti.

Prirodni suplementi još jedno sjajno rešenje

pakovanje baby lab

Pored pravilne ishrane, preporučuje se i unos suplemenata. Suplementi su dodatak ishrani koji obezbeđuju unos onih materija koje ne možemo da unesemo u dovoljnoj količini putem hrane. Tako se kao odličan suplement za poboljšanje plodnosti preporučuju tablete za plodnost kod zena BabyLab. Jedna BabyLab tableta sadrži sve dokazane sastojke koji utiču na pravilan razvoj jajnih ćelija.

Suplementi su važan deo nege žene pre začeća, jer obezbeđuju stabilnu zalihu hranljivih materija koje podržavaju procese koji pokreću začeće. Efekti ovog suplementa su povećanje šanse za začećem, regulisanje hormonskog balansa, poboljšanje rada i kvaliteta jajnika. Period sazrevanja jajnih ćelija kod žena traje oko 90 dana pa se zato preporučuje uzimanje BabyLab tableta u periodu od 90 dana.

Medicinske mere

Kada je reč o medicinskim merama kojima se leči neplodnost, njih ima nekoliko, i koja će se primeniti zavisiće od uzroka neplodnosti, kao i nakon detaljnih pregleda. Tako se laparoskopskim ili histerskopskom hirurgijom rešava problem sa  anatomijom materice, polipom endometrijuma i nekih vrsta fibroida materice, ili adhezijom karlice ili materice. Takođe kao čestim rešenjima se pribegava i inseminacija, kao i vantelesna oplodnja.

Ono što je važno da znate je da je u borbi sa neplodnošću potrebno vreme i strpljenje. Ukoliko sumnjate na neplodnost svakako je bolje reagovati na vreme i potražiti savet lekara i stručnih lica kako bi se izbegle eventualne komplikacije. Ohrabrujući podatak za kraj je da statistika pokazuje da 65% parova koji otkriju neplodnost na vreme, uspevaju kasnije da ostvare potomstvo.