OPREZ KOD KRVNIH SUDOVA

Plak u koronarnim arterijama povećava rizik od srčanog udara u većoj meri kod starijih žena nego kod muškaraca, izvestili su istraživači.

„Unutrašnji prečnik koronarnih arterija je manji kod žena, što znači da bi ista količina plaka mogla imati veći uticaj na protok krvi“, rekla je voditeljka studije dr Sofi van Rozendal sa Medicinskog centra Univerziteta u Lajdenu u Holandiji.

plak kod žena

Njen tim je proučavao 11.678 žena i 13.272 muškaraca koji su imali plak koronarne arterije procenjen kompjuterskom tomografskom angiografijom. Sužene arterije su u proseku bile evidentne kod muškaraca od ranih do srednjih 50-ih i kod žena u srednjim i kasnim 60-im.

Kod žena u premenopauzi i kod muškaraca mlađih od 55 godina, određeni stepen koronarne ateroskleroze je podjednako predviđao srčani udar ili smrt, prema izveštaju studije objavljene u European Heart Journal – Cardiovascular Imaging.

U starijim godinama, međutim, određena količina plaka je imala mnogo veći uticaj na rizik za žene.

Nakon menopauze, srednja količina plaka je više nego udvostručila rizik od srčanog udara ili smrti kod žena, a visoka količina povećava rizik šest puta u poređenju sa malom količinom plaka.

Među muškarcima sličnog uzrasta, srednje opterećenje plakom je bilo povezano sa 57 odsto većim rizikom, a velika količina je više nego udvostručila njihov rizik, prenosi Reuters.

„Nalazi mogu da utiču na lečenje“, rekao je van Rosendael i dodao da njihovi rezultati pokazuju da će ženama nakon menopauze možda biti potrebna veća doza statina ili dodatak drugog leka za snižavanje lipida“.

Izvor: N1