JASNI ZNAKOVI

Iako još uvek nije tačno dokazano šta uzrokuje narcisoidni poremećaj ličnosti, psiholozi veruju da genetika i način odgajanja imaju važnu ulogu.

Određene narcisoidne sklonosti, poput hvalisanja ili stavljanja sebe u centar pažnje, nisu nužno znak da je neko narcis. Međutim, to nije isto što i narcisoidni poremećaj ličnosti.

narcisoidni poremećaj ličnosti

Narcisoidni poremećaj ličnosti je nešto drugačiji, a njegovi simptomi su ozbiljniji, javljaju se u različitim situacijama i okruženjima i čine odnose sa drugima izazovnima, a ponekad čak i potpuno nemogućima.

Klinički psiholog Zekeri Rosental otkrio je znakove koji mogu da ukažu na to da određena osoba ima ovu vrstu poremećaja ličnosti.

Kako objašnjava, postoji devet znakova koji mogu da ukažu na narcisoidni poremećaj ličnosti kod pojedinca. To podrazumeva sledeće:

– preterani osećaj samopouzdanja

– opsednutost moći, lepotom ili uspehom

– veliku aroganciju

– verovanje da su upravo oni posebni i najvažniji

– nedostatak empatije za druge ljude

– zahtevanje prekomernog divljenja

– ljubomoru i zavist prema drugim ljudima, kao i njihovom uspehu

– uverenje da im drugi zavide

– iskorišćavanje ljudi

Iako još uvek nije tačno dokazano šta dovodi do ove vrste poremećaja, psiholozi veruju da genetika i način odgajanja imaju važnu ulogu.

Velik broj naučnika potvrđuje da se narcizam javlja još u najranijem uzrastu i često može da bude posledica nezdravog odnosa roditelja i deteta, odnosno pogrešnog načina odgajanja.

Izvor: Index.hr