BEZ ASISTENCIJE ČOVEKA

Papagaji su naučili i mogućnost da odbiju poziv ili da napuste eksperiment ako osete da su pod stresom.

Naučnici sa Univerizteta Nortistern u SAD sprovode eksperiment pomoću kojeg papagaji kućni ljubimci mogu da upućuju video-pozive i tako pomognu tim pticama da se izbore sa usamljenošću, gotovo potpuno bez pomoći ljudi.

papagaji

Kako navodi El Pais, papagaji u zatočeništvu, najčešće kao kućni ljubimci, su sami, u najboljem slučaju u paru, dok su po prirodi izuzetno društvena vrsta, koja traži jata saputnika i poseduje izuzetnu inteligenciju koja zahteva stimulaciju da bi se zabavila i pobegla od dosade.

Izolacija kod papagaja uzrokuje emocionalni stres ili čak psihičke poremećaje, koji se manifestuju u samopovređivanju, čupanjem perja ili kretanje u krug po ivicama kaveza.

U eksperimentu, koji je objavljen u nedavnoj studiji, učestvovalo je 18 odabranih ptica, različitih vrsta kakadua i sivih papagaja, a koji su sa trenerima učili da koriste pojedine funkcije na tabletima.

U prvoj fazi, vaspitači su naučili papagaje da povežu zvuk zvona na tabletu sa video pozivom, a u drugoj fazi, ptice su naučile da mogu da zvukoim singaliziraju kako bi im njihov čuvar pokazao digitalni uređaj u kojem će putem kljucanja izabrati drugog papagaja za video poziv.

Papagaji su takođe učili i mogućnost da odbiju poziv ili da napuste eksperiment ako osete da su pod stresom.

El Pais navodi da je oko 74 odsto papagaja odgovorilo pozitivno na zahtev da se održi “konferencija“ sa drugim papagajima, i koje su nakon toga bivale održane i potrajale oko pet minuta.

Prema rečima čuvara zaduženih za eksperiment, primetno je kada ptice uživaju u kontaktu sa drugim papagajima: prilaze ekranu, nude hranu svojim sagovornicima, pa čak i sinhronizovano pevaju, baš kao i u prirodi.

Nakon više od 1.000 sati snimanja i praćenja sastanaka između papagaja kućnih ljubimaca, istraživanje sugeriše da zaista ima koristi za ptice; pokazuje znake manje izolovanosti i poboljšanja raspoloženja.

Osim toga, rezultati eksperimenta ukazuju na detalj sličan međuljudskim odnosima: papagaji koji su često kontaktirani takođe su sami obavili mnogo više poziva, što ukazuje, da popularnost unutar društva ptica takođe ima tendenciju da bude koncentrisana u nekolicini odabranih.

Izvor: Tanjug