REZULTAT ISTRAŽIVANJA

Generativna veštačka inteligencija može da utiče na zanimanja sa visokim platama, ali i na one profesije kojima se uglavnom bave žene.

Prema istraživanju analitičke firme Revelio Labs, veštačka inteligencija i njen sve jasniji dolazak najviše će zameniti poslove koje obično obavljaju žene.

inteligencija žene

– Raspodela polova po zanimanjima reflektuje predrasude duboko ukorenjene u društvo, pri čemu su žene najčešće ograničene na uloge kao što su administrativni asistent ili sekretarica – rekao je Haki Ozdenoren, ekonomista u firmi.

Sam napredak veštačke inteligencije dovodi u pitanje mnoga zanimanja u industriji, kako nosioci poslovanja razmatraju o ukidanju radnih mesta koje može da zameni AI prenosi Yahoo news.

Primera radi, ChatGPT model može da istražuje, pregleda i rezimira veliku količinu teksta, zadatak za koji bi čoveku značajno više vremena trebalo.

Svakako, to ne znači da su oni čija zanimanja zahtevaju više veština, u potpunosti sigurni.

Preliminarno istraživanje takođe pokazuje da generativna veštačka inteligencija može uticati na zanimanja sa visokim platama, više od netradicionalnih radnih mesta u proizvodnji.

– Napredak i pružanje mogućnosti za prekvalifikaciju biće ključno za žene da se kreću kroz razvoj posla – navodi se.

Izvor: Telegraf biznis