JUNETINA U SEOSKOM SOSU

Ima li lepšeg odmora od kućice na selu, divnog pogleda na prirodu i uživanja u njoj? Ima samo ukoliko se svemu tome doda neka dobra klopa. Da ne kvarimo, već poboljšamo celokupni ugođaj, tu je junetina u seoskom sosu – specijalitet koji se savršeno uklapa u fantastičnu prirodu!

junetina u seoskom sosu

Sastojci:

400 grama junećeg mesa s kostima
2 glavice crnog luka
2 šargarepe
200 grama mariniranih šampinjona
3 kašike crvene mlevene paprike
5 kašika brašna
3 kašike mešavine začina
2 kašike paradajz pirea
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

U sud sa brašnom dodamo 1,5 kašiku mešavine začina, crvenu mlevenu papriku, so i biber. Promešamo. Meso satarom isečemo na parčad, posolimo i pobiberimo sa obe strane. Nanesemo mešavinu začina, uvaljamo u brašno sa začinima i pržimo u zagrejanom ulju. Potom poređamo u nauljen keramički sud.

U masnoći u kojoj smo pržili meso, pržimo sitno seckani luk. Kada omekša, dodamo kockice šargarepe i polovine šampinjona. Začinimo 1,5 kašikom brašna sa začinima i kašikom mešavine začine. Paradajz pire razmutimo u malo vode, pa dodamo u sud. Sipamo 150 mililitara vode i sadržaj prespemo u keramički sud. Sipamo još 150 mililitara vode. Pečemo 90 minuta na 200 stepeni.

Nauljen kalup punimo prethodno skuvanim pirinčem. Na dva kraja činije stavimo po jedan kup pirinča. Nanesemo sos i poređamo parčad mesa. Ukrasimo parčićima paradajza i grančicom peršuna.

Prijatno!