PEČATI KOJE TREBA UZETI U OBZIR

Normalno je da se vide male modrice na telu, po rukama i nogama, ali da ničim izazvane na torzu, leđima ili licu mogu da budu razlog nekih zdravstvenih problema.

Modrice se po telu najčešće javljaju prilikom udarca koji izazivaju povredu kože ili tkiva ispod kože. Međutim, modrice mogu nastati i kao znak određenih zdravstvenih problema.

modrice telu

Kako koža nije spolja oštećena, nećete videti takozvano spoljašnje krvarenje. Međutim, krvni sudovi ispod kože su oštećeni i izazivaju krvarenje. U početku modrica izgleda crveno ili ljubičasto, a kasnije postaje plava, zelena, smeđa ili žuta.

Hematolog Dana Anđelini navodi da je normalno da se vide male modrice na rukama i nogama, ali da ničim izazvane modrice na torzu, leđima ili licu mogu da budu razlog nekih zdravstvenih problema.

Osim povreda, modrice mogu da izazovu lekovi poput aspirina, ibuprofena i antidepresiva, kao i oni koji razblažuju krv.

Čak i određeni suplementi kao što su giseng, ginko i riblje ulje mogu da izazovu ovaj fenomen. Drugi mogući uzroci modrica su nedostatak vitamina B12, C ili K.

Takođe, treba obratiti pažnju na poremećaj krvi kao što je takozvana Von Vilebrandova bolest, hemofilija ili drugi sličan poremećaj zgrušavanja krvi. Pored toga, drastičan unos alkohola i neuhranjenost mogu da dovedu do pojave modrica.

Poseta lekaru je neophodna ako vam modrice ne nestane ni posle sedam dana, ako se nalaze na delu tela gde je mala verovatnoća povrede i ako se stalno vraćaju.

Ukoliko Vaš lekar ne prepozna uzrok nastanka modrica, neophodno je davas uputi na detaljnu analizu krvi.

Izvor: Klix