PLAVI PATLIDŽAN NA SICILIJANSKI NAČIN

Plavi patlidžan je jako zahvalno povrće za spremanje, a u ovom receptu on će biti pripremljen na sicilijanski način. Mediteranska kuhinja poznata je po upotrebi povrća i maslinovog ulja u velikim količinama.

sicilijanski način

Sastojci:

5 paradajza
200 grama kačkavalja
1 mala kašika šećera
100 mililitara maslinovog ulja
3 plava patlidžana
4 češnja belog luka
1 mala kašika origana
1 mala kašika bosiljka
2 kašike rendanog parmezana
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Plavim patlidžanima odsečemo krajeve, a zatim isečemo na parčad po dužini. Svako parče zasečemo u forme romboida i stavimo u tepsiju, na šporetu, u koju smo sipali 1 litar vode.

Za vreme barenja patlidžane okrećemo. Obarenu parčad patlidžana izvadimo iz tepsije i poređamo na kuhinjsku krpu. Isti postupak ponovimo sa svim parčadima patlidžana. Isceđenu parčad patlidžana poređamo na dasku za sečenje, na svako parče nanesemo krupno izrendan kačkavalj, pobiberimo, savijemo na polovine i učvrstimo čačkalicama. Poređamo punjenu partčad patlidžana u keramičku posudu za pečenje poprskanu maslinovim uljem.

Pripremamo paradajz sos. Paradajze zasečemo na četvrtine i stavimo da se bare u provreloj vodi dok ljuska ne počne da se odvaja. Zatim ih oljuštimo, odstranimo semenke i sitno isečemo. U šerpu, na šporetu, na zagrejano maslinovo ulje stavimo češnjeve belog luka. Dodamo isečen paradajz, origano, bosiljak, šećer, posolimo, pobiberimo, promešamo i kuvamo kratko vreme. Sos nanesemo na patlidžane.

Protresemo posudu i nanesemo rendan parmezan. Pečemo 20 minuta na 200 stepeni. Rešetkastom kašikom vadimo parčad patlidžana iz posude i stavimo na dasku za sečenje. Odstranimo čačkalice. Paradajz sos iz posude nanesemo na tanjir za serviranje. Zatim na tanjir u krug poređamo punjenu parčad patlidžana. Perca mladog luka isečemo na tanku kosu parčad od kojih na tanjiru formiramo cvetove. Dekoraciju završimo grančicom francuskog peršuna na sredini tanjira.

Prijatno!