DREMKA POPODNE

Novo istraživanje otkrilo je da popodnevni san od samo 30 minuta može poboljšati raspoloženje, pamćenje i koncentraciju.

Kada završite sa svojim svakodnevnim obavezama, legnite na kauč i „uhvatite“ popodnevni san od pola sata – to može da ima mnoge prednosti za vas.

popodnevni san

Nakon napornog dana na poslu, umor vas sustigne pri samom pogledu na kauč. Važno je znati da vas telo ne upozorava bez razloga, stoga ga poslušajte i dajte sebi oduška. Dremka ne samo da će vas razbuditi, već vam može i poboljšati pamćenje i raspoloženje.

Novo istraživanje otkrilo je da dremanje od samo 30 minuta može da poboljša vaše raspoloženje, pamćenje i koncentraciju do čak četiri sata nakon što se probudite. Tako da propuštanje dremke može samo da naškodi, i baš iz tog razloga priuštite sebi to zadovoljstvo koje vam može doneti brojne prednosti, piše Metro.

Studija Nacionalnog univerziteta u Singapuru takođe otkriva da čak i kraće dremanje ume da smanji pospanost i poboljša raspoloženje.

Ali, samo ono od pola sata ima moć da poboljša i pamćenje, a sa njim i proces primanja novih informacija i njihove obrade.

Naučnici su istraživanje sproveli na 32 osobe koje su svaki drugi dan morale da odremaju 10, 30 i 60 minuta.

Rapoloženje, subjektivna pospanost i kognitivni uticaj mereni su u intervalima od pet, 30, 60 i 240 minuta nakon buđenja, kako bi se uporedile dugotrajne prednosti različitog trajanja dremanja. Svi periodi u rasponu od 10 do 60 minuta imali su jasne prednosti u pogledu razbuđivanja.

Dremanje od 10 minuta bilo je najbolja opcija ako želite da izbegnete takozvanu “tromost sna” – onaj osećaj ošamućenosti nakon buđenja. Ova inercija spavanja prouzrokovala je privremeni pad u performansama subjekata, ali svaki uticaj prestaje 30 minuta nakon buđenja.

Doktorka Rut Long, naučna saradnica iz Centra za spavanje i kogniciju na Medicinskom fakultetu Jong Lu Lin objasnila je da “ mnogi znaju prednosti dremanja, ali pritisak da se optimizuje vreme u radnom danu za neke predstavlja ograničenje u pogledu praktičnosti redovnog dremanja“.

Ona je dodala da „Iako nije pronađeno jasno pobedničko trajanje dremke, čini se da dremanje od 30 minuta ima najbolji balans i korist“.

Izvor: Vecernji.hr