NOVA STUDIJA

Nikakav ili delimični odgovor na dejstvo antidepresiva je ogroman problem i ovo je važan korak u istraživanju terapeutskog potencijala probiotika.

Ljudi koji su pod dejstvom antidepresiva mogu da imaju veće olakšanje ako uzimaju i probiotski dodatak, ukazuje malo ispitivanje.

antidepresiva

Probiotici su živi mikroorganizmi koji se uzimaju za poboljšanje ili obnavljanje populacije korisnih mikroba u crevima, takođe poznatih kao mikrobiom creva.

Pored drugih uticaja na zdravlje, stanje mikrobioma creva je povezano sa hemijom mozga i raspoloženjem.

Istraživači sa Kraljevskog koledža u Londonu nasumično su odabrali 49 pacijenata sa velikim depresivnim poremećajem koji nisu uklonjeni samo antidepresivima, da uzimaju komercijalno dostupnu probiotičku kapsulu četiri puta dnevno ili placebo.

Svi pacijenti u osmonedeljnoj studiji nastavili su da uzimaju propisanu terapiju antidepresiva.

Kapsula, Bio-Kult Advanced sadržala je 14 probiotičkih sojeva koji su pokazali antidepresivne efekte u prethodnim studijama, prema izveštaju objavljenom u JAMA Psychiatry.

Obe grupe su u početku pokazale poboljšanje. Ali počevši od četvrte nedelje, došlo je do većeg poboljšanja u grupi koja je koristila probiotike, kao što je dokumentovano na uobičajeno korišćenim skalama za depresiju i anksioznost, rekli su istraživači, prenosi Reuters.

„Nikakav ili delimični odgovor na antidepresive je ogroman problem i ova studija je važan prvi korak u istraživanju terapeutskog potencijala probiotika kod lečenja depresije“, rekao je viši istraživač dr Džejms Stoun, sa Medicinske škole u Brajtonu i Saseksu, navodi se u saopštenju.

Izvor: N1