40 GODINA ZAJEDNO

David Vujić, nosilac Karađorđeve zvezde prvog stepena, kao i najvišeg priznanja srpske diplomatije za dijasporu ‘Majka Srbija’, jedan je od pripadnika najznamenitije naučne srpske dijaspore.

U svečanoj atmosferi koja je ispunila kriptu Hrama Svetog Save, drugog po veličini pravoslavnog hrama u svetu, služena je molitva blagodarnosti povodom 40 godina zajedničkog života koji su proveli David Vujić, poslednji živi inženjer iz grupe sedam srpskih naučnika koji su učestvovali u progamu Apolo 11, i njegove supruge Džindžer Vujić.

david vujić

Srbin David Vujić, koji je dao veliki doprinos misiji svemirske agencije NASA, a čiji je jedan od ključnih osnivača bio Mihajlo Pupin, kao i njegova supruga, potomak loze Edit Boling Vilson (Edith Bolling Wilson), prve dame Amerike i supruge predsednika Vudroa Vilsona na čiju inicijativu je formirana NASA, posle molitve blagodarnosti, 29. juna, na dan kada su pre 40 godina započeli svoju ljubav, obnovili su bračne zavete.

david i džindžer

Potomak Vilsonovih, koji su bili osvedočeni prijatelji srpskog naroda, Džinžder Vujić je pre četiri decenije prešla u pravoslavnu veru i venčala se u srpskoj pravoslavnoj crkvi. Ona, od tada do danas, suprugu Davidu predstavlja najveću podršku.

Zajedno su osnovali humanitarnu organizaciju s osnovnim ciljem da pomognu Srbiji i srpskom narodu, a nesebično su pomagali i rad drugih dobrotvornih organizacija koje imaju isti cilj. David sa ponosom kaže na tečnom srpskom jeziku: „Sećam se, moj otac mi je rekao: Davide, ti si rođeni Amerikanac, ali nemoj nikada zaboraviti odakle ti je srce i zato pomaži našem narodu kad god možeš i nemoj zaboraviti svoje poreklo. Supruga i ja u Vašingtonu D.C. slavimo svaki pravoslavni Božić, Vaskrs i našu slavu Svetog Nikolu, koju je obeležavao i slavio i veliki Nikola Tesla.“

U vremenu kada brakovi nažalost traju jako kratko, a povodom obnavljanja bračnih zaveta, Džindžer Vujić je uvežbala i na srpskom rekla: „Posle 40 godina našeg puta ništa me nije učinilo srećnijom, ni ponosnijom, nego da budem gospođa Vujić.“

‘Tesla Stil’ haljinu sa monogramom, prva je ponela gospođa Vujić, a njen slavni predak, predsednik Amerike Vudro Vilson je 28. jula 1918. u čast srpskog naroda, naredio da se vijori srpska zastava, kao prva inostrana zastava koja se ikada vijorila, od ukupno dve u istoriji Bele kuće.

Davidova supruga Džindžer je blistala u satenskoj haljini bež boje, koju je specijalno za ovu priliku dizajnirala Suzana Perić. Svečanosti u kripti Hrama Svetog Save prisustvovao je veliki broj zvanica, među kojima su bili Srđan ĐokovićDan Tana sa suprugom, Jadranka Jovanović, nacionalni koordinator ‘Tesline godine Teslinog naroda’ ambasador dr Ljiljana Nikšić, kao i brojni prijatelji i rodbina.

vujić david

Kuriozitet je to da je veliki hor iz SAD koji okuplja članove sa istočne i zapadne obale Amerike, bračnom paru Vujić pripremio dirljivo iznenađenje, otpevavši pesmu ‘Tamo daleko’. Molitvu blagodarnosti služio je sveštenik Hrama Svetog Save otac Dragan Šovljanski, dan uoči Vidovdanskog sabora dijaspore koji se održava 1. i 2. jula u Domu Narodne skupštine, gde će učestvovati 250 predstavnika udruženja i organizacija koje okupljaju srpsku dijasporu širom sveta, kao i predstavnici Srba iz zemlje i regiona. Ovom skupu prisustvovaće i David Vujić, nosilac Karađorđeve zvezde prvog stepena, kao i najvišeg priznanja srpske diplomatije za dijasporu ‘Majka Srbija’, jedan od pripadnika najznamenitije naučne srpske dijaspore i jedan od ‘zvezdobrojaca’ koji su dotakli svemir, pomerali granice saznanja i davali ključni doprinos modernoj civilizaciji i čovečanstvu.

David Vujić je istakao: „Čovek će ponovo sleteti na Mesec 2024/2025. Plan mi je da povežem srpske naučnike sa Amerikom i novim NASA projektom Artemis, koji treba ljude da ponovo odvede na Mesec. Naslov mog predloga je bio Tesla – Pupin Centar za proučavanje svemirske tehnologije. Otkrio sam da u Srbiji postoji više nego dovoljno kvalifikovanih naučnika, inženjera, instituta, akademija, univerziteta o kojima se u Americi malo zna.“

‘Tesline godine Teslinog naroda’ i 11 brendova

Prvih šest meseci obeležavanja ‘Tesline godine Teslinog naroda’ Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pokrenulo je 11 brendova i dve inicijative nazvanih po čuvenom naučniku i sve je zaštićeno monogramom, Teslinim inicijalima, koje je koristio i imao na svojim delovima odeće.

Među tih 11 brendova je i ‘Tesla Stil’,  koji je okupio vodeća imena srpske modne industrije među kojima su svetski priznata Roksanda Ilinčić iz Londona, Igor TodorovićSaša MilojkovićBata SpasojevićMladen Milivojević Baron i Suzana Perić, čiji je atelje za ‘Tesla Stil’ napravio impresivnu ‘Tesla haljinu’ koja će biti premijerno prikazana u prostorijama Saveza inžinjera i tehničara Srbije, čiji je prvi počasni član postao Nikola Tesla 1892.

vujići zaveti

Kako kaže Ljiljana Nikšić, načelnica odeljenja za migracionu politiku, dijasporu i socijalne sporazume u Ministarstvu spoljnih poslova, tokom boravka u Srbiji Vujić će primiti i veliko priznanje za životno delo: „U Savezu inženjera i tehničara 10. jula na rođendan Nikole Tesle – Vujić će primiti zlatnu plaketu Nikole Tesle na istom mestu gde je Tesla postao počasni član. Takođe, Vujić će postati počasni predsednik Međunarodnog Teslinog komiteta u kome će biti i Mark Alesi, koji je direktor Tesla naučnog centra Vardenklif Long Ajlend.“

Piše: Marina Bulatović

Foto: Milan Lakić