ISKUSTVA IZ SERVISA I PRODAJE

Kada planirate dugu vožnju, važno je da vaš automobil bude u dobrom stanju. Ovo može osigurati da ćete stići na odredište bez ikakvih zaustavljanja ili kvarova na putu.

Jedan od najvažnijih saveta za vožnju na dugim putovanjima je da pravite pauze svaka dva sata. Ovo će vam pomoći da protegnete noge i poboljšate budnost. Ukoliko želite da osigurate sigurnu I bezbednu vožnju nekoliko saveta su nam dali zaposleni u prodaji auto delova Lefindes koji su svoja iskustva iz servisa i prodaje podelili sa nama.

dugu vožnju

Proverite gume

Pre nego što krenete na dugu vožnju, važno je da se uverite da su vaše gume spremne za putovanje. Gume su sastavni deo vozila i njihovo stanje je direktno povezano sa njegovom bezbednošću, ekonomičnošću goriva i voznim performansama. Kada proveravate svoje gume, obavezno proverite dubinu gazećeg sloja. Ovo je važno jer vam pomaže da vaš automobil bude stabilan i sprečava ga da izgubi trakciju na putu. Takođe je važno proveriti pritisak u gumama. Pravilno naduvavanje je ključno za bezbedan i efikasan rad, kao i poboljšanu efikasnost goriva i smanjenu emisiju ugljenika. Uvek proverite pritisak vazduha koji preporučuje proizvođač pre putovanja i nikada ne vozite sa pritiskom u gumama koji je niži od preporučenog nivoa. Nedovoljno naduvane gume su opasne i mogu izazvati brzo ili neravnomerno habanje gazećeg sloja, prepuhane gume, pa čak i sudar.

Proverite da li u gumama ima pukotina, stranih predmeta ili drugih znakova oštećenja koji mogu ukazivati na potrebu za poravnanjem ili rotacijom pre putovanja. Ovo će pomoći vašim gumama da se troše ravnomernije i da traju duže. Neusklađeni točkovi ili savijeni točkovi takođe mogu uticati na brzinu vaših guma i dovesti do neravnomernog ili brzog habanja gazećeg sloja. Najbolji način da to izbegnete je da vaše točkove u redovnim intervalima poravnava ovlašćeni mehaničar.

Ako imate rezervnu gumu, napumpajte je do punog pritiska pre putovanja. Ovo će osigurati da imate potpuno funkcionalnu gumu u slučaju nužde. Navrtke na vašim točkovima treba da budu čvrste, a poklopci ventila treba da budu bezbedno na mestu. Olabavljene navrtke ili poklopac ventila koji nije na svom mestu mogu da dovedu do curenja, što rezultira izduvavanjem.

Proverite kočnice

Ako želite da zaustavite svoj automobil brzo i efikasno, vaše kočnice moraju biti u vrhunskom obliku. Delovi kočionog sistema kao što su kočioni diskovi i pločice su od vitalnog značaja. Najbolji način da to uradite je da obratite pažnju na ono što vam kočnice govore i postupite u skladu sa tim. Ako vam pedala kočnice postane kašasta kada je pritisnete nadole, to može biti znak da nešto nije u redu sa jastučićima na unutrašnjoj strani bubnja. Takođe možete da imate curenje kočione tečnosti koje treba da se popravi.

Kočione pločice su dizajnirane da stisnu čeljusti kako bi stvorile trenje potrebno za usporavanje ili zaustavljanje vašeg vozila. Ako su previše tanke ili su se potpuno istrošile, vreme je za nove. Takođe je važno proveriti da li na vašim kočionim pločicama i rotorima postoji bilo kakvo neravnomerno trošenje, jer to može ukazivati na to da vaše gume nisu pravilno napumpane ili da je poravnanje točkova pokvareno.

navigacija vožnja

Takođe možete testirati svoje kočnice slušanjem bilo kakvih čudnih zvukova. Ako čujete škripu ili tiho tutnjavu svaki put kada koristite kočnice, to je jasan pokazatelj da je potrebno zameniti pločice uskoro. Još jedna stvar koju treba slušati je vibriranje ili pulsiranje kada kočite. Ovo je obično normalan deo procesa kočenja, ali ako ga primetite pri naglim zaustavljanjima, to je pokazatelj da vaše kočnice treba proveriti.

Konačno, ako čujete škripanje kada pritisnete kočnice, to je znak da su rotori previše istrošeni i uzrokuju da se kočiona pločica škripi o njih. Ovo je izuzetno opasna situacija, pa se preporučuje da ovaj problem otklonite što je pre moguće. Kada je u pitanju priprema vašeg automobila za dugu vožnju, kočnice su jedan od najvažnijih delova. Ako obratite veliku pažnju na znakove upozorenja koje vam daju kočnice, možete izbeći veliku nesreću i zaštititi svoju porodicu na putu.

Proverite ulje

Trebalo bi da proverite ulje u svom automobilu pre nego što krenete na dugu vožnju. Ovo je jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite kako biste osigurali da vaše vozilo ostane u dobrom stanju i da radi nesmetano što je duže moguće. Motorno ulje je žila kucavica vašeg motora i održava ga nesmetano podmazujući sve njegove pokretne delove. Pored toga, pomaže u sprečavanju trenja i nagomilavanja toplote, što može dovesti do problema kao što su pregrevanje i oštećenje motora.

U većini slučajeva, poželećete da proverite svoje ulje otprilike jednom mesečno ili pre svake duge vožnje. Međutim, ako puno vozite ili je vaš automobil stariji, možda ćete morati češće da ga proveravate. Pre nego što počnete, pogledajte uputstvo za upotrebu. Trebalo bi da vam kaže gde da pronađete šipku za merenje ulja i kako da je koristite. Takođe treba da objasni da li je potrebno da zagrejete motor pre nego što počnete da proveravate nivo ulja.

Kada pronađete mernu šipku, izvucite je i pogledajte. Obično će imati dve rupe ili liniju oznaka duž nje. Ako su linije između dve oznake, u redu je; ako su ispod, potrebno je dodati malo ulja. Takođe je dobra ideja da parkirate svoje vozilo na ravnoj površini kako biste mogli da dobijete tačno očitavanje. Na kraju, korisno je imati pri ruci krpu ili papirni peškir. Dobro pravilo je da sačekate oko 15 minuta nakon što ste pokrenuli automobil pre nego što proverite nivo ulja. Ovo će dati ulju priliku da se slegne u korito za ulje i učiniće ga preciznijim za merenje.

Sada kada ste proverili svoje ulje, spremni ste da pripremite ostatak vašeg automobila za dugu vožnju. Pored provere pritiska u gumama, kočnica i baterije, ovo je jedan od najosnovnijih zadataka koji možete da uradite da bi vaše vozilo radilo glatko i bezbedno na dugim putovanjima.