ČUDESNO OTKRIĆE

Arheolozi su u drevnom italijanskom gradu Pompeji pronašli fresku koja prikazuje jelo veoma nalih na današnju picu.

Na freski pronađenoj u drevnom gradu Pompeji u blizini Napulja naslikano je jelo koje veoma podseća na savremenu picu, navelo je italijansko ministarstvo kulture.

u pompeji

Polemika o istoriji pice dobila je veoma snažan prilog u korist tvrdnje da koreni ovog jela sežu veoma duboko u istoriju. Arheolozi su u drevnom italijanskom gradu Pompeji pronašli fresku koja prikazuje jelo veoma nalih na današnju picu. Ravno, okruglo pecivo na freski „moglo bi da bude predak savremenog jela“, saopštilo je italijansko ministarstvo kulture.

Jelo prikazano na freski naslikano je na zidu kuće koja se nalazila blizu jedne od pekare koja je opskrbljivala stanovnike grada uništenog u erupciji Vezuva 79. godine nove ere, a arheolozi su ga pronašli tokom nedavnih radova u centru Pompeja.

Arheolozi navode da novootkrivena freska opisuje pecivo obogaćeno začinima i sosom koji podseća na savremeni pesto. Pored peciva su vrč sa vinom i voće. Direktor arheološkog kompleksa u Pompejima, Gabrijel Cuhtrigel, kaže da freska prikazuje kontrast između, kako je rekao, „skromnog i jednostavnog obroka i luksuznih srebrnih posuda“.

– Kako da ne pomislimo na to da je pica, rođena u južnoj Italiji, jelo koje je nastalo u siromaštvu, a sada je pokorila svet i služi se u proslavljenim resstoranima“; upitao se Cuhtrigel.

U blizini peći za hleb u radničkim delovima Pompeja pronađeni su nedavno i skeleti tri osobe, navodi ministarstvo kulture, sugerišući da ih je erupcija verovatno zatekla na poslu pečenja hleba i drugih peciva.

Erupcija Vezuva 79. godine nove ere prekrila je Pompeje pepelom, učinivši ovaj grad jednim od najbogatijih i najbolje očuvanih antičkih lokaliteta na svetu. Pompeji se nalaze samo 23 kilometra od Napulja, grada koji se smatra kolevkom i savremdenom prestonicom pice.

Izvor: Vino i fino