JUNACI SA KOŠARA NA SLUŽBI

Vidovdanska liturgija služena je u Pokrovskoj crkvi, a posle nje je odslužen i parastos svim postradalim srpskim novomučenicima od Kosovskog boja pa sve do danas.

Na jutarnjoj Vidovdanskoj liturgiji u Crkvi Pokrova presvete Bogorodice na Crvenom Krstu u Beogradu, pored brojnih vernika, učestvovali su i junaci sa Košara koje je predvodio pukovnik u penziji Ljubinko Đurković.

vidovdanska liturgija

Junacima sa Košara je ovom prilikom svečano uručena monografija „Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku“ autora prof. Dragoslava Ćetkovića, u kojoj su značajno mesto zauzele i njihove, donedavno zapostavljene slavne biografije. Gosti su dočekani i u gostionici parohijskog doma Crkve Pokrova presvete Bogodice u Beogradu, među kojima je bio i autor knjige prof. Ćetković sa svojim saradnicima. Junaci su posle toga obišli Skupštinu RS, gde im ja u skupštinskom restoranu priređen ručak.

Vidovdan u Pokrovskoj crkvi

Među gostima su predvođeni pukovnikom Đurkovićem bili i heroji: Milorad Medo Baščarević, poručnik Vojislav Perović, Vojislav Vukašinović, Zoran Lekić i Aleksandar Minić koji je došao iz Podgorice.

U ime poginulog heroja sa Košara Ivice Ivanovića čiji posmrtni ostaci još nisu ekshumirani, knjigu je primio njegov sin Rajko Ivanović koji je došao sa porodicom, a koji je kao preduzetnik u čast heroja sa Košara i u ime trajanja Srba i njihovih imena kupio od izdavača jedan broj monografije o Srbima na KiM.

Vidovdanska liturgija u Crkvi Pokorva presvete Bogorodice u Beogradu služena je od strane jereja Mihaila Rapajića, a sasluživali su mu protojereji-stavrofori Simo Šumar, Milutin Čeketić i đakoni Pavle Matulić i Nemanja Kalem. Lepoti bogosluženja doprineli su svojim pojanjem mešoviti hor i studenti Bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

Besedu o velikom Srpskom prazniku Vidovdanu proizneo je jerej Nenad Prodić.

Posle molitve odslužen je parastos svim postradalim srpskim novomučenicima od Kosovskog boja pa sve do danas.

vidovdan pokrov

Blagočestivi gospodar srpski Lazar

– Ovaj velikomučenik i ugodnik Božiji, car Lazar, rodio se 1329. godine u gradu Prilepu. Još kao dete bio je blage naravi, oštrouman i dobrodušan. Vaspitavan je u hrišćanskoj veri i pobožnosti. I kao takav, od Boga dobi mnoge darove, koje umnoži, te tako darovit privuče na sebe pažnju careva i bi uzet na dvor cara Dušana, gde postade slavan i uvažavan od svih zbog svoje čestitosti, viteštva i pobožnosti. Oženi se carevom rođakom, Milicom, kćerkom kneza Vratka, koja je bila od loze Nemanjića. Godine 1353, bi mu dato dostojanstvo kneza.

Blagočestivi gospodar srpski Lazar bio je veoma Hristoljubiv i tu svoju ljubav ispoljavao je prema Crkvi Božijoj. Njegova najveća briga je bila da izmiri Srpsku i Carigradsku Patrijaršiju. Kao izaslanika Carigradskom patrijarhu poslao je monaha Neaniju, da ga zamoli da sa Srba skine prokletstvo (anatemu), što bi i učinjeno.

Borio se ovaj ugodnik Božiji protiv Turske najezde i u sukobu, koji se odigrao 15. juna (28. juna po novom kalendaru) 1389. godine protiv Turskog cara Murata bi posečen. Telo mu je preneto i sahranjeno u njegovoj zadužbini, manastiru Ravanici (kod Ćuprije), a zatim preneto u Ravanicu (Sremsku), odakle je 1942. godine preneto u Sabornu Crkvu u Beogradu. Sada se njegove svete i čudotvorne mošti nalaze u manastiru Ravanica kod Ćuprije, gde se dešavaju mnoga čudesa i isceljenja bolesnih i ubogih. Svima onima koji mu se sa iskrenom molitvom obrate on pomaže. Za vreme svog života obnovio je manastir Hilandar i Gornjak, podigao manastir Ravanicu i Lazaricu i mnoge druge crkve i manastire.

S pravom možemo reći da Svetosavski svenarodni ideal i program: “Sve za Hrista – Hrista ni za šta“ niko nije u potpunosti ostvario kao sveti car Lazar. On je to ostvario opredelivši se za carstvo nebesko i prinevši sebe za kosovsku žrtvu i sa sobom sav narod srpski. Učinio je to iz čisto jevanđelskih razloga, što i sama pesma kaže: „Zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvek i doveka“.

Autor: Slavica Đukić