ISTINA ILI LAŽ

Kafa se ponekad loše ocenjuje kao nezdrava namirnica, jer dehidrira. Međutim, mnoge zabune kreću od nesporazuma o tome šta kofein radi u vašem organizmu.

Doktor negira hipotezu po kojoj je jedan od navodnih nedostataka šoljice kafe to što iscrpljuje vaš sistem vode.

kafa dehidrira

Ukoliko ste zavisnik od kafe, pa vas i sam miris može namamiti do kuhinjskog pulta, sigurno ste do sada popili neverovatne količine. Čak 70 odsto Amerikanaca tvrdi da pije kafu svake nedelje, dok 62 odsto navodi da je pije svakodnevno.

Međutim, iako je kafa često izbor broj jedan, odlikuje je jedan veliki nedostatak. Kafa je ponekad loše ocenjena kao nezdrava iz jednog razloga – dehidrira.

Mnoge zabune kreću od nesporazuma o tome šta kofein radi u vašem organizmu.

„Kofein je blagi diuretik, što znači da povećava vašu potrebu za mokrenjem, tako da u tom smislu gubite više vode nego što biste gubili da niste popili kafu“, objašnjava S. Adam Ramin, urolog iz Los Anđelesa.

Međutim, kaže doktor, „ne znači da će vas automatski dehidrirati samo zato što je diuretik, efekat je u ovom slučaju mali. Kafa je uglavnom voda, tako da zamenjuje ono što izgubite”.

Šta kaže nauka?

Metaanaliza objavljena je u recenzionom časopisu „Plos One“, zaključila je da kafa, kada se konzumira u umerenim količinama, pruža slične hidratantne kvalitete kao i voda. Nalaz u delu ovog istraživanja bio je da odrasli koji su pili između tri i šest šoljica vode dnevno nisu pokazali nikakvu razliku u hidrataciji.

Na pitanje: „Da li vas kafa dehidrira?“, Amanda A. Kostro Miler, licencirani dijetetičar nutricionista u Nešvilu, odgovorila je: „U prošlosti je ljudima često savetovano da izbegavaju kafu ukoliko žele da ostanu hidrirani, međutim to je mit. Kafu možete rasporediti na osnovu svojih namera po pitanju hidratacije“, objasnila je ona.

Kafa ne sme da zameni vodu

Iako kafa može biti hidrantna, to ne znači da treba da je pijete kao jedini izvor hidratacije, objašnjavaju stručnjaci, piše The Healthy.

Ako pijete kafu umesto vode, možete da naštetite sopstvenom zdravlju, postanete nervozni, anksiozni i neispavani.

„Ne preporučujem da koristite kafu kao glavni izvor hidratacije, jer previše kafe može da naškodi vašim bubrezima. Može povećati rizik od kamena u bubregu i pogoršati simptome proaktivne bešike”, kaže dr Ramin.

Izvor: City Magazine