OBJAVLJENA NOVA STUDIJA

Naučnici su testirali 39 brendova koji prave papirnate slamke na grupu sintetičkih hemikalija poznatih kao perfluoralkilne i polifluoroalkilne materije (PFAS).

Navodno „eco-friendly“ papirnate slamke sadrže dugotrajne i potencijalno otrovne hemikalije i možda nisu bolje za okolinu od plastičnih, upozorili su naučnici, prenosi dpa.

papirnate slamke

Dugotrajne “večne hemikalije”, koje su potencijalno štetne za ljude, životinje i okolinu, pronađene su u 18 od 20 marki papirnatih slamki, otkrili su belgijski naučnici.

Sve veći broj zemalja, uključujući UK i Belgiju, zabranio je prodaju plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, uključujući slamke.

Naučnici su testirali 39 brendova koji prave papirnate slamke na grupu sintetičkih hemikalija poznatih kao perfluoralkilne i polifluoroalkilne materije (PFAS).

PFAS su pronađeni u većini testiranih slamki, a najčešći su bili u onima izrađenima od papira i bambusa, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Food Additives and Contaminants.

Istraživački tim je kupio 39 brendova slamki napravljenih od pet materijala – papira, bambusa, stakla, nerđajućeg čelika i plastike – uglavnom iz prodavnica, supermarketa i restorana brze hrane.

Nakon toga su ih testirali na PFAS.

Većina brendova – 27 od 39 odnosno 69 posto – sadržavala je PFAS, a ukupno je detektovano 18 različitih PFAS-a. Papirnate slamke najčešće su imale u sebi PFAS, odnosno u 90 posto testiranih proizvoda.

PFAS je takođe ustanovljen u četiri od pet brendova slamki od bambusa, tri od četiri brenda plastičnih slamki i dve od pet staklenih slamki.

Nisu otkriveni ni u jednoj od pet vrsta čeličnih slamki.

Prisutnost hemikalija u gotovo svakoj marki papirnate slamke znači da je verovatno da se u nekim slučajevima koristi kao vodoodbojni premaz, rekli su istraživači.

Studija nije ispitivala može li PFAS da iscuri iz slamki u tečnost.

Izvor: N1