(NE)PROVERENO DEJSTVO

Svaka osoba koja je u životu doživela opekotine odmah će reći da joj je jogurt pomogao, a da li je to zaista tako?

U raznim životnim situacijama koje nam se najčešće dešavaju neplanirano, često posežemo za domaćim lekovima. Jedan od proizvoda koji se koristi na ovaj način je jogurt kao poznati preparat za opekotine od sunca.

jogurt opekotine

Iako nema naučnih dokaza da zapravo ubrzava zarastanje opekotina, svaka osoba koja je u životu doživela opekotine odmah će reći da joj je jogurt pomogao.

Jogurt je namirnica koja je poznata vekovima, a popularnost u Americi stekao je pedesetih godina prošlog veka kada je proglašen za zdravu hranu i počeo da se proizvodi i konzumira u izobilju.

Nastaje delovanjem bakterija na mleko kada se mleku zagrevanjem dodaju jogurtne kulture bakterija mlečne kiseline – Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus.

Osim vode, jogurt sadrži i 0,7 odsto mlečne kiseline, cink, kalcijum, vitamine B5 i B12, zbog čega je izuzetno lekovit ako se redovno konzumira jer poboljšava imunitet i rast dobrih bakterija u crevima.

Jogurt hladi kožu, ali…

U slučaju oštećenja kože, jogurt deluje površinski i ne ulazi sistemski u telo. Svojom hladnom i tečnom konzistencijom hladi površinu kože, što blagotvorno deluje na crvenu i toplu kožu. Međutim, efekat hlađenja ne traje dugo, pa se svakih 15 minuta, kada efekat hlađenja više ne postoji, mora isprati sa kože i ponovo naneti.

Probiotici, kao i vitamini i minerali iz jogurta pomažu u lečenju kože, što takođe blagotvorno deluje. Mali procenat mlečne kiseline koji se nalazi u jogurtu hidrira kožu jer je mlečna ili mlečna kiselina veoma dobra za veoma osetljivu kožu. To je jedna od alfa-hidroksi kiselina koje ne prodiru duboko u kožu, već deluju na površini.

Bioderma krema za osetljivu kozu

U kozmetici se ova kiselina koristi za negu vrlo osetljive i fotooštećene kože lica, piše dermatolog Klaudija Šebetić.

Tako je jogurt našao primenu za negu kože lica, pa ljudi koji vole prirodnu kozmetiku i prirodne proizvode često posežu za maskama sa jogurtom ili pilingom za lice koji sadrže jogurt. Ovi proizvodi su dostupni za sve i kako ne izazivaju iritaciju ili alergije na koži, dobrodošli su za sve tipove kože.

Jogurt namazan na opekotinu će delovati samo površinski i ubrzati zarastanje kože, ali oštećenja nastala u dubini kože mogu dugo trajati i ponekad će ih koža sigurno zapamtiti. Sunce, kao izvor ultraljubičastih zraka, površno i dubinski deluje na kožu, a ovaj površinski efekat je uzrok opekotina.

Opekotine se manifestuju se kao naglo crvenilo kože, koje može biti praćeno plikovima i naknadnim ljuštenjem. Mogu da zahvate manju ili veću površinu kože, a posebno treba biti oprezan ako je opekotine od sunca nastalo na većoj površini kože.

U slučaju manjih opekotina, na kožu se mogu nanositi rashladni gelovi, hladnije obloge, hladni jogurt, ali se ne preporučuje nanošenje masnih krema, uljanih proizvoda, lekovitog bilja koje je fototoksično poput kantariona.

U slučaju pojave opštih simptoma, kao što su visoka temperatura, drhtavica, jaka glavobolja, mučnina, svakako je neophodna konsultacija sa lekarom.

Izvor: N1