DA PRIJA ORGANIZMU

Kad je u pitanju izbor najefikasnije aerobne vežbe koja sagoreva najviše kalorija za samo 30 minuta, izdvajaju se tri vežbe – trčanje, vožnja bicikla i plivanje.

Svaka od ovih aktivnosti ima jedinstvene prednosti, a konačni pobednik u trošenju najviše kalorija zavisi od niza faktora, uključujući individualne preferencije, nivoe kondicije i ciljeve.

najviše kalorija

Trčanje

Trčanje je klasična i jednostavna kardiovaskularna vežba koja ne zahteva posebnu opremu. Tokom trčanja angažujete više mišićnih grupa, uključujući noge, jezgro i gornji deo tela, što ga čini odličnim treningom za celo telo. Priroda trčanja visokog intenziteta dovodi do većeg sagorevanja kalorija u minuti u poređenju sa vežbama niskog intenziteta.

U proseku, tokom polučasovnog trčanja umerenim tempom možete da sagorite od 240 do 355 kalorija, u zavisnosti od faktora kao što su telesna težina i brzina trčanja.

Pored toga, trčanje povećava broj otkucaja srca i ubrzava metabolizam, što dovodi do trajnog sagorevanja kalorija čak i po završetku treninga.

Biciklizam

Vožnja bicikla je prijatna vežba, pre svega za zglobove. Uglavnom cilja na mišiće donjeg dela tela, uključujući kvadricepse, tetive i gluteuse. Iako tokom vožnje bicikla nećete sagoreti toliko kalorija u minuti kao kad trčite, ona je odličan kardiovaskularni trening.

Tokom 30-minutne vožnje bicikla umerenim tempom možete da sagorite od 210 do 315 kalorija, u zavisnosti od faktora kao što su otpor i brzina. Vožnja bicikla je dostupna ljudima svih nivoa kondicije i može se lako modifikovati tako da odgovara individualnim potrebama.

Plivanje

Plivanje je vežba za celo telo i omogućava sagorevanje kalorija bez ikakvog uticaja na zglobove. Stalni napor, potreban za kretanje kroz vodu, povećava ukupnu potrošnju energije tokom sesije plivanja.

Tokom 30-minutnog plivanja umerenim tempom možete da sagorite od 180 do 266 kalorija, u zavisnosti od faktora kao što su vaš izbor stila plivanja i intenziteta.

Plivanje je posebno korisno za ljude sa problemima sa zglobovima, jer pruža siguran i efikasan način za vežbanje celog tela.

Svaki kardio trening ima svoje prednosti. Trčanje sagoreva više kalorija u minuti zbog uključivanja više mišićnih grupa. S druge strane, biciklizam je vežba koja je dostupna širem krugu ljudi i ocenjen je kao odličan kardiovaskularni trening. Konačno, plivanje je trening za celo telo i pogoduje očuvanju zdravlja zglobova.

Izvor: Ona