ŽELIM DA POSTANEM ČOVEK

O, vasiono, osvetli mi put! Ne želim više da lutam… ne želim više da patim… želim da živim! Ne želim više da budem senka…

Gušim se u beskraju praznine. Juče je zatrpano po koferima sećanja. Danas ne prihvatam, a sutra je tako daleko. Šetam po hodnicima lutanja, ne vidim izlaz. Mrak. Svetla nema.

postanem čovek

Negde daleko kao tačkica svetli nešto. Zasvetli i ugasi se. Ponovo praznina. Ruši me na pod. Ležim satima. Danima. Mesecima. Pokušavam da ustanem. Ne znam kako. Kuda? Zašto? Sve je besmisao. Svetlo sija drugima. Meni više ne. Ja sam samo senka koja tumara po hodnicima mraka i apsurda. Ni suza nemam. Oči su moje pustinja. Srce je moje ledeno. Duša moja spava .I osmeh na licu je samo farsa. Ležim nepomična i sanjam neki novi raj.

Čeznem za nekim drugačijim životom. Ovaj trenutni mi steže pluća. Ne mogu ni da dišem. Tražim razloge zašto sam tu gde jesam i zašto nisam tamo gde želim da budem. Odgovor znam. Svaka bol je nova lekcija. O, živote, dokle ćeš da me učiš?

Moram da odrastem. Moram da se borim. Moram da ustanem. Moram da pronađem svetlo. Sutra nije tako daleko samo ako se potrudim da ga učinim boljim. Sve je na meni. Samo se nikad ne treba predati. Treba ustati. Ustati odmah. Jači. Pozitivniji. To moramo svi. To moram ja. To moraš ti…

Dugo se sunce skriva iza oblaka, ali možda baš sutra izađe i obasja me. Možda mi udahne novi život za kojim toliko silno žudim, život koji sam nekada imala a više nemam.

Koliko koraka me deli od očekivanog života? Šta treba da učinim? Šta treba da promenim? Pokušavam da pronađem znakove pored puta. Gde su? Nema ih izvana. U meni su. Sve što nam je potrebno nalazi se negde skriveno u nama. Svi odgovori su sada u meni.

Trnovit je put do zvezda. Moram se boriti da ih dosegnem. Bez truda zvezde zauvek ostaju samo negde daleko na nebu. Nedostižne. Sijaju nekim borbenim ljudima. A da li sam ja pobednik ili sam gubitnik? Ko sam ja? Hoću li da se predam ovoj praznini i dozvoliti da me pojede ili ću da joj se oduprem? Hoću li ovaj mrak da pretvorim u svetlost? Hoću li da prestanem da verujem u dostižnost najsjajnije zvezde? Hoću li večno ostati da sedim na klupi gubitnika? Zar sam za to rođena? NE! Rodjena sam za pobede. Imam potencijal, ali nemam volju. Nemam veru. A šta je čovek bez vere?

O, kišo, prestani da padaš! O, sunce, obasjaj me bar na tren, da znam da tvoj sjaj nije za mene samo prošlost! O, zvezdo Danice, zasijaj sada najjače! O, vasiono, osvetli mi put! Ne želim više da lutam… ne želim više da patim… želim da živim! Ne želim više da budem senka. Želim da postanem ČOVEK…