NEKOLIKO SAVETA

Podsećamo vas na to koliko je važno čuvanje lekova, odnosno na činjenicu da se medikamenti ne mogu skladištiti bilo gde u kući.

Mnogi ljudi često nesvesno greše prilikom skladištenja lekova, a jedno od najneobičnijih mesta za njihovo čuvanje je kuhinja.

čuvanje lekova

Međutim, apotekari upozoravaju da kupatilo nije bolji izbor, iako je možda uobičajeno.

Lekove ne treba izlagati visokim temperaturama ili visokoj vlažnosti, jer to može dovesti do gubitka njihove efikasnosti.

Umesto toga, većina lekova preferira hladna i suva mesta, sa temperaturama između 15 i 25 stepeni Celzijusa.

Ako želite da sačuvate lekove na optimalan način, evo nekoliko saveta:

Izbegavajte kupatilo: Visoka vlažnost u kupatilu može umanjiti efikasnost lekova, pa je bolje pronaći drugo mesto za njihovo skladištenje.

Frižider za određene lekove: Nekolicinu lekova koji zahtevaju čuvanje u frižideru treba staviti tamo prema uputstvima na pakovanju ili savetu lekara.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Zaštita od svetlosti i toplote: Čuvajte lekove dalje od direktne svetlosti i izvora toplote da biste sačuvali njihovu stabilnost.

Obratite pažnju na promene: Ako primetite promene u boji, mirisu ili konzistenciji leka, nemojte ga koristiti, već se obratite farmaceutu ili lekaru.

Organizujte lekove: Podelite lekove prema njihovoj nameni i čuvajte ih odvojeno da biste izbegli greške tokom upotrebe.

Provera roka trajanja: Redovno proveravajte rok trajanja lekova i na vreme ih zamenite novom ambalažom.

Pravilno skladištenje lekova je neophodno za očuvanje njihove efikasnosti i zdravlja. Budite pažljivi i odgovorni prilikom skladištenja, kako biste uvek imali pri ruci efikasne lekove kada vam zatrebaju.

Izvor: Nezavisne novine