SAVETI ZA OČUVANJE SVEŽINE

Voće je ukusno, sveže, i puno hranjivih materija, ali ponekad se suočavamo s problemom enzimskog smeđenja kad je narezano.

Zarobljeni unutar tkiva voća, enzimi su krivci za ovu promenu boje. Oni su odgovorni za sazrevanje voća i, kad se voće reže ili počne raspadati, enzimi se oslobađaju iz tkiva voća i dolaze u dodir sa vazduhom, što uzrokuje brzu promenu boje voća. Ali, ne brinite, postoje načini kako sprečiti ovu neželjenu promenu boje i očuvati svežinu voća.

narezano voće

Koristite kiseli sok

Jedan od najjednostavnijih načina da sprečite enzimsko smeđenje voća je korišćenje kiselog soka poput soka od limuna, narandže ili ananasa. Pre rezanja voća, premažite ga ovim kiselim sokom. Kisela sredina usporava aktivnost enzima i pomaže sačuvati svetlu boju vašeg voća.

Komercijalni napici

Ako želite dodatnu sigurnost, komercijalni napici protiv tamnjenja s voćem mogu biti od pomoći. Sledite upute proizvođača kako biste pravilno koristili ove proizvode i produžili svežinu vašeg voća.

Kombinacija s kiselim voćem

Još jedan trik je mešanje voća koje brzo tamni s kiselim voćem kao što su narandže, mandarine, grejpfrut ili ananas. Prvo pripremite kiselo voće, a zatim narežite ostalo voće i pomešajte ih zajedno dok ih pripremate. Kiselo voće će pomoći u očuvanju svežine i boje vašeg voća.

Voda s medom

Ako želite dodati malo slatkoće vašem voću i istovremeno sprečiti smeđenje, razmislite o vodi s medom. Razredite dve kašike meda s jednom šoljicom vode i koristite tu smesu za umakanje narezanog voća. Ovo će ne samo sprečiti enzimsko smeđenje već i dodati ukusnu notu vašem voću, piše UNL Food.

Čekajte do posluživanja

Najvažnije od svega je da narezano voće čekate da ga narežete što bliže vremenu posluživanja. Nakon što ga pripremite, pokrijte ga i ohladite do trenutka posluživanja. Hladite oguljeno i narezano voće i povrće, ali nemojte ih držati na sobnoj temperaturi duže od dva sata ukupno.

Izvor: N1