PREPORUKA STRUČNJAKA

Ako se toliko znojite da morate nekoliko puta dnevno naneti dezodorans, možda je vreme da posetite dermatologa koji bi preporučio druge opcije.

Većina ljudi nanosi dezodorans ujutru, a dermatolog dr Šari Lipner kaže da je to pogrešno. Ona misli da ga treba staviti uveče.

dezodorans

„Manje se znojimo noću, tako da antiperspirant može doći u bliži kontakt sa znojnim žlezdama i smanjiti znojenje“, rekla je ona za „The Sun“.

Takođe dodaje da je ključno koristiti antiperspirant, a ne običan dezodorans.

„Prvi sprečava znojenje i neprijatan miris, dok drugi samo blokira miris“, dodala je ona.

Antiperspiranti deluju tako što stvaraju čep blizu vrha znojnih žlezda i ograničavaju količinu znoja koja izbija na površini kože. Noću, posebno posle tuširanja, antiperspirant ima više vremena da formira takozvane čepove i spreči znojenje, objasnila je dr Lipner.

Bioderma krema za osetljivu kozu

„Ako sledite ovaj metod, nećete morati da nanosite antiperspirant ujutru. Ne postoje poznati zdravstveni rizici povezani sa nošenjem dezodoransa noću ili prečestim nošenjem dezodoransa. Ali ako se toliko znojite da morate nekoliko puta dnevno naneti antiperspirant, možda je vreme da posetite dermatologa koji može da preporuči druge opcije“, dodala je ona.

Znojenje se takođe može smanjiti nošenjem lagane odeće koja upija znoj. Takođe, znojenje se ne javlja samo kada vežbamo ili je napolju visoka temperatura, već može da bude posledica nervoze i stresa.

Izvor: Index.hr