ISTRAŽIVANJE

Značajne razlike među ispitanicima otkrivene su kada je u pitanju optimalna temperatura spavaće sobe – neki vole toplo, dok drugi više da im bude hladno.

Većina istraživanja problema sa spavanjem usmerena je na fizičke faktore i faktore ponašanja, iako je okolina podjednako uticajna, objasnio je dr Amir Baniasadi sa Hinda and Arthur Marcus instituta za istraživanje starenja u saopštenju za javnost.

temperatura sobe

On i njegove kolege iz Hebrew SeniorLife (pridruženog Harvard Medical School) bavili su se neobičnom povezanošću koju prave temperatura spavaće sobe i kvalitet sna. Prikupili su podatke o gotovo 11.000 pojedinačnih noći sna koje je doživelo 50 starijih osoba.

Koristeći nosive monitore spavanja i senzore za okolinu, istraživači su pratili trajanje sna, delotvornost i nemir tokom dužeg perioda u domovima učesnika.

Nalazi, objavljeni u časopisu Science of the Total Environment, otkrili su da je san najdelotvornije i najmirniji za starije odrasle osobe kada se noćne temperature okoline kreću od 20 do 25 stepeni.

Dodatno, istraživači su uočili opšti trend – pad efikasnosti sna od 5 odsto do 10 odsto, kako se temperatura okoline povećala sa 25 na 30 stepeni.

„Ovi rezultati naglašavaju potencijal poboljšanja kvaliteta sna kod starijih osoba optimiziranjem kućnog toplog okruženja i naglašavanjem važnosti personalizovanih podešavanja temperature na osnovu individualnih potreba i okolnosti“, rekao je Baniasadi.

Individualne potrebe takođe su važan faktor, jer je istraživanje takođe otkrilo značajne razlike među ispitanicima kada je u pitanju optimalna temperatura spavaće sobe – drugim rečima, neki vole vruće, dok drugi više vole da bude hladno.

To je jedan od razloga zašto su mnogi parovi dopustili „razvod u snu“, spavajući u odvojenim krevetima, poput parova iz sitkoma iz šezdesetim ili čak u odvojenim sobama.

„Postoje prednosti za neke partnere da spavaju odvojeno“, rekla je za CBS News dr Erin Flin-Evans, konsultantkinja Američke akademije za medicinu spavanja.

Studije pokazuju da kada jedan partner u krevetu ima poremećaj spavanja, to može negativno da se odrazi na drugu osobu koja spava.

Nedavno istraživanje AASM-a pokazalo je da parovi koriste strategije kao što su čepići za uši, maske za oči, tihi alarmi i različiti rasporedi spavanja kako bi se međusobno prilagodili i osigurali dobar noćni odmor.

Ali, više od jedne trećine ispitanika u anketi preskočilo je sve ove privremene mere, odlučivši umesto toga da postavite zid između sebe i izvora svojih budnih nevolja – svog supružnika.

Ostali saveti za dobar noćni odmor uključuju izbegavanje kasnih obroka i pića, izbegavanje alkohola i izbegavanje kofeina kasno tokom dana.

Izvor: Danas