NIZAK VODOSTAJ

Veliki pad globalne površinske vode ima stvarne posledice po lokalno stanovništvo u mnogim regionima sveta.

Prema novoj studiji, voda u mnogim najvećim svetskim jezerima naglo je opala u poslednjih 30 godina, sa kumulativnim padom od oko 21,5 gigatona godišnje.

pad vode

Gubitak i pad vode u prirodnim jezerima može se „u velikoj meri pripisati zagrevanju klime“, rekao je tim naučnika koji je objavio istraživanje u časopisu Science koje je analiziralo satelitske podatke sa 1.980 jezera i rezervoara između 1992. i 2020. godine.

Kombinacija informacija iz različitih izvora takođe je omogućila naučnicima da utvrde da li je pad vode povezan sa klimatskim faktorima, kao što su povećano isparavanje i smanjen tok reke, ili drugi uticaji, uključujući preusmeravanje vode za poljoprivredu ili gradove.

Jezera koja nestaju već su izazvala glad i dislokaciju i povećala potencijal za međunarodne sukobe, uključujući Afriku, gde jezero Čad presušuje, i Južnu Ameriku, gde je bolivijsko jezero Poopo, nekada drugo po veličini u Boliviji – nestalo.

Nova studija je otkrila da je gubitak vode iz jezera rasprostranjen u velikim globalnim regionima, uključujući veći deo unutrašnje Azije i Bliskog istoka, severoistočnu Evropu, kao i Okeaniju, Severnu i Južnu Ameriku i južnu Afriku.

Ukupno 457 prirodnih jezera imalo je značajne gubitke vode od oko 38 gigatona godišnje, dok su 234 jezera pokazala povećanje akumulacije vode, a 360 – oko trećine ispitanih jezera – nije pokazalo značajnije promene.

Samo oko jedne trećine ukupnog opadanja akumulacije vode u jezerima koja presuše je nadoknađena povećanjem u drugim jezerima, a vodna tela sa porastom nivoa uglavnom su u udaljenim i retko naseljenim regionima. Ova povećanja u skladištenju su uzrokovana uglavnom promenama u količini padavina i oticanja, zaključuje studija, prenosi Nova Makedonija.

Veliki pad globalne površinske vode ima stvarne posledice po lokalno stanovništvo u mnogim regionima sveta. Mnoge od ovih lokalnih populacija zavise od akumulacije vode u jezeru, bilo za vodosnabdevanje, ribolov i snabdevanje hranom, hidroenergiju, navodnjavanje, plovidbu, rekreaciju…

Izvor: Politika