OZBILJNA INFEKCIJA

Termin „prehlada bubrega“ obično se ne koristi u medicinskom kontekstu, ali najčešće se radi o nezvaničnom izrazu za opisivanje određenih simptoma ili stanja povezanih s bubrezima.

Prehlada bubrega, upala bubrega ili pijelonefritis je ozbiljna infekcija koja može biti akutna ili hronična.

prehlada bubrega

Najčešći uzrok prehlade bubrega su bakterije koje dolaze iz donjeg dela mokraćnog sistrema, na primer bešike ili mokraćnih kanala.

Kod nekih osoba, kao na primer trudnica ili osoba koje boluju od neke autoimune bolesti, postoji veća sklonost nastanku prehlade bubrega.

Šta je prehlada bubrega?

Neretko su, posebno žene, od starijih znale da čuju da ne smeju da sede na hladnom kako ne bi prehladile bubrege – ili jajnike.

Iako prehlada bubrega kao medicinski pojam ne postoji, jasno je da se misli na pojavu simptoma upale.

Upala bubrega obično počinje prisustvom bakterija ili mikroorganizama u mokraćnom sistemu.

Bakterije mogu ući u mokraćni trakt od spolja, kroz uretru, ili se mogu proširiti iz donjeg dela mokraćnog trakta u bubrege. Najčešći način infekcije bubrega je uzlazna infekcija.

Nakon spoljnje infekcije i ulaska bakterija u mokraćni trakt, one dospevaju do osnovnih funkcionalnih jedinica bubrega i tamo se razmnožavaju.

Tako nastaje upala ili prehlada bubrega. Ta upala tada može izazvati oštećenje tkiva što izaziva uobičajene simptome prehlade bubrega poput bolova u leđima, povišene temperature i bol pri mokrenju.

Kako smo ranije naveli, postoje osobe koje su sklonije dobjvanju upale bubrega, a to su:

– osobe slabijeg imuniteta zbog bilo kojeg razloga su generalno podložnije infekcijama bubrega

– osobe s anatomskim abnormalnostima mokraćnog sistema, poput suženja uretre ili vezikoureteralnog refluksa

– osobe koje imaju kateter ili druge medicinske procedure koje uključuju mokraćni trakt

– osobe s oslabljenim imunološkim sistemom poput osoba koje imaju HIV, transplantirane organe ili prolaze kroz hemoterapiju

– u većem riziku od dobijanja prehlade bubrega su žene zbog toga što imaju kraću uretru od muškaraca te su tako sklonije infekcijama

– deca i stariji zbog slabijeg imuniteta

– trudnice

Prehlada bubrega može proći bez prevelikih poteškoća, ali ako se ne leči, ili se ne leči pravilno, može doći do ozbiljnih komplikacija i oštećenja bubrega. To stanje može izrazito zakomplikovati život i smanjiti kvalitet života kod pacijenta.

Simptomi upale bubrega

Simptomi upale bubrega se mogu razlikovati od osobe do osobe, a varirati može i intenzitet određenih reakcija. Tako na primer, neke osobe mogu osećati jaki bol u leđima dok kod drugih to uopšte ne mora biti jedan od simptoma. Nema konkretnog objašnjenja zašto neke osobe doživljaju simptome jače, a neke slabije.

Međutim, ističe se da su simptomi pojačani kod osoba slabijeg imuniteta.

Najčešći simptomi prehlade bubrega su:

– bol u donjem delu leđa: pacijenti često opisuju intenzivan bol u donjem delu leđa, obično na strani zahvaćenog bubrega jer se tamo i nalaze; ovaj bol uzrokuje upalna reakcija te oštećenje tkiva bubrega koja nadražuje receptore za bol

– povišena telesna temperatura: visoka telesna temperatura iznad 37,6°C i osećaj groznice su uobičajeni simptomi prehlade bubrega i mogu biti popraćeni drhtavicom i groznicom

– mučnina i povraćanje

– učestalo i bolno mokrenje: infekcija i prehlada bubrega mogu uzrokovati učestalo mokrenje, koje se neretko pojavljuje uz osećaj pečenja ili bola tokom mokrenja

– bol u trbuhu: bol u trbuhu, posebno u području abdomena može biti prisutna kao dodatni simptom, a ponekad se može zameniti s bolom u donjem delu leđa

– opšta slabost i umor: pacijenti često osećaju opštu slabost i umor, što je odgovor tela na infekciju

– proliv i gastrointestinalni problemi: iako ređe, upala i prehlada bubrega mogu uzrokovati probavne smetnje, uključujući proliv i bol u trbuhu

Navedeni simptomi prehlade bubrega mogu biti drugačiji kod svih pacijenata, ali na pojavu onih koji traju duže od jednog dana bez prestanka, potrebno je obratiti se lekaru

Cilj je da se što pre počne pravilno lečenje kako bi se sprečile komplikacije i produžile upale.

Lečenje prehlade bubrega

Nakon pojave simptoma je jako bitno da se što pre krene s lečenjem kako ne bi došlo do pojave rizika i komplikacije nakon upale bubrega.

Ako se prehlada ne leči ili ne leči pravilno može doći do oštećenja bubrega ili gnojnih upala u području bubrega. Isto može nastati i ako se kod pacijenta događaju ponavljajuće prehlade bubrega.

U tom slučaju je potrebno dodatno lečenje i drenaža. Kod nekih se pacijenata mogu pojaviti i ožiljci na bubrezima što utiče na njihovu funkciju.

Jedna od mogućih komplikacija prehlade bubrega je septički šok koji može nastati zbog teške bakterijske infekcije, ali i infekcija krvi kada bakterije uzrokuju sepsu što je izuzetno opasno stanje.

Nije retko da osobe koje su jednom imale prehladu bubrega postanu sklonije ponovnom oboljenju.

Ali, da do svega toga ne dođe, potrebno je pravilno lečenje prehlade bubrega. Ono se obično bazira na primeni antibiotika koji su ključni za lečenje. Oni pomažu u suzbijanju bakterijske infekcije.

Ne uzimajte antibiotike bez prethodnog savetovanja lekara. Uz antibiotike se mogu koristiti i drugi lekovi za smanjivanje boli i drugih simptoma, ali ni njih nemojte uzimati bez dozvole lekara.

Kod lečenja je jako bitno da osoba uzima dovoljno tečnosti jer telo zbog upale i povišene telesne temperature može dehidrirati.

Važno je osigurati dovoljno unosa tečnosti kako biste održali hidrataciju. U nekim slučajevima, posebno kod teških simptoma, može biti potrebno korišćenje intravenske infuzije.

Kod prehlade bubrega je jako važno mirovanje i smanjivanje fizičkog napora kako bi se telo što lakše i brže oporavilo.

Prirodni načini za lečenje bola u bubrezima

Osim antibiotika i lekova koji smanjuju simptome, nekim pacijentima mogu pomoći i prirodni načini poput čajeva za bubrege za smanjivanje upale. Važno je napomenuti kako kod alternativnih lekova ne postoji naučni medicinski dokaz da deluju, jedino postoje iskustva koja su u većem delu pozitivna.

Ako želite da smanjite bolove i ubrzati oporavak, postoje iskustva koja navode da su biljni, organski čajevi dobar način. Kao čaj za bubrege predlažu topli napitak od konoplje, čaj od maslačka, čaj od smreke, čaj od peršuna i uvin čaj.

Izvor: N1